ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Επιβεβλημένη η δημιουργία ειδικών μονάδων ρευματοπαθών

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), με επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους φορείς επισημαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας μονάδων χορήγησης βιολογικών παραγόντων για τους ρευματοπαθείς.

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Επιβεβλημένη η δημιουργία ειδικών μονάδων ρευματοπαθών

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η ανάγκη αυτή αφορά μεγάλες ομάδες ατόμων που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ψωρίαση, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και υποβάλλονται σε ενδοφλέβια θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες όπως το infliximab, tocilizumab, abatacept, rituximab.

Η έγχυση πρέπει να γίνεται σε μονάδα εγχύσεων που θα διαθέτει κλίνες ή ανάκλιντρα για την άνετη και ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, εξοπλισμό αντιμετώπισης επείγοντος, παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εκπαιδευμένου στην παρασκευή, την χορήγηση των ειδικών φαρμάκων καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση αντιμετώπιση του επείγοντος.

Η δε παρασκευή των διαλυμάτων ιδανικά πρέπει να γίνεται στο χώρο του φαρμακείου σε ειδικό εργαστήριο παρασκευής των διαλυμάτων προκειμένου να χορηγείται η σωστή δόση ανά ασθενή.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών η έγχυση γίνεται σε θαλάμους με ασθενείς με διάφορα νοσήματα και σε καρέκλες κοινές γύρω από ένα τραπέζι, χωρίς τη συνεχή παρουσία ιατρικού προσωπικού.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ζητά την δημιουργία ειδικών μονάδων εγχύσεων βιολογικών παραγόντων.