ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΛΕΑΝΑ: Οι 7 πυλώνες δράσης που κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας

ΕΛΕΑΝΑ: Οι 7 πυλώνες δράσης που κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), υπέβαλε γραπτές προτάσεις στον υπουργό Υγείας για την βελτίωση του επιπέδου υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των χρονίως πασχόντων.

Οι προτάσεις συνοψίζονται σε επτά πυλώνες δράσεις και είναι οι εξής:

«Δημιουργία και λειτουργεία ειδικών μονάδων εγχύσεων στις δομές Υγείας

Στη χώρα μας, η χορήγηση βιολογικών παραγόντων δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που αρμόζει. Προτείνουμε δημιουργία ειδικών μονάδων εγχύσεων σε ειδικούς χώρους (μπορεί και να είναι κοινοί για θεραπείες ογκολογικών ασθενών, αλλά και ασθενών με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα).

Δημιουργία και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης

Η κίνηση, η άσκηση και η διατήρηση του σωματικού βάρους, όπως και η φυσικοθεραπεία, μετά από προσεκτική εκτίμηση κάθε ασθενούς ξεχωριστά, είναι ίσως σημαντικότερη από την φαρμακευτική αγωγή. Οι ρευματοπαθείς έχουν άμεση ανάγκη ειδικών κολυμβητικών εγκαταστάσεων (θερμαινόμενη πισίνα, υδροστρόβιλοι κ.λπ.) σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Φάρμακα και πρόσβαση των ασθενών

Για την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών προτείνουμε η παραλαβή των φαρμάκων να γίνεται μέσω των φαρμακείων. Για τις θεραπείες που απαιτούν νοσοκομείο, το φάρμακο θα πρέπει να έρχεται μέσω του νοσοκομειακού φαρμακείου στη μονάδα έγχυσης ή στο κέντρο υγείας. Για τα φάρμακα της κοινότητας, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικώς και μόνο από τα φαρμακεία της κοινότητας.

Ενίσχυση της Συμμετοχής του Πολίτη ως απαραίτητο στοιχείο κάθε δράσης πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας. Είναι κοινός τόπος, ότι η ορθή ενημέρωση των πολιτών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού.

Θεσμοθέτηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

Πιστεύουμε ότι το σύστημα της ΠΦΥ θα πρέπει να βασίζεται στη δημιουργία ενός λειτουργικού και καλώς κατανεμημένου δικτύου Γενικών Οικογενειακών Ιατρών. To δίκτυο θα βασίζεται σε «Τομείς Υγείας», όπου ο κάθε «Τομέας» θα περιλαμβάνει περίπου 1.500 οικογένειες (μέχρι 5.000 κατοίκους) και σε κάθε τομέα θα υπάρχουν 3 συμβεβλημένοι Ιατροί. Το σύστημα αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα της καταγραφής και μελέτης των αναγκών του πληθυσμού, αλλά και της χώρας και θα συμβάλει στον εξορθολογισμό της δαπάνης και στη μέγιστη προσβασιμότητα του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας.

Έρευνα

Πάγια πρότασή μας, προς κάθε κυβέρνηση, ήταν και παραμένει η δημιουργία κινήτρων προς τη βιομηχανία (Εθνική και Πολυεθνική), αλλά και τα ΑΕΙ, για την ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας. Η σύνδεση του clawback, με τις δράσεις ανάπτυξης (νέες δομές και υποδομές, καινοτομία κ.λπ.), και κυρίως με την ιατρική έρευνα είναι αναγκαία και επιτακτική. Το κύριο βάρος της Ιατρικής έρευνας πάντα βέβαια αποτελούσε η κλινική έρευνα σε ασθενείς εθελοντές. Προτεραιότητα για την ΕΛΕΑΝΑ είναι φυσικά η συμμετοχή σε κλινικές έρευνες φάσεων ΙΙ και ΙΙΙ, αλλά επιθυμούμε να συμβάλουμε και σε δημιουργία φάσης IV, με έμφαση στην επιδημιολογία, φαρμακοεπιδημιολογία, γονιδιωματική και οικολογία, αλλά κυρίως σε Κλινική μελέτη Φάσης Ι (υγιείς εθελοντές), και βιοϊσσοδυναμιών.

Μηχανισμοί αξιολόγησης

Είναι σε όλους γνωστό ότι η σπατάλη πόρων για την υγεία του πληθυσμού αποτελεί και έναν από τους σημαντικούς λόγους της οικονομικής κρίσης της χώρας. Μνημονιακή υποχρέωση υπήρξε η δημιουργία Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Πιστεύουμε ότι η γρήγορη λειτουργία του οργανισμού είναι απαραίτητη για τη χώρα. Η ένταξη των υπαρχουσών δομών (Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Τεχνολογιών Υγείας, ΕΚΑΠΤΥ, ΥΦΕΤ κ.λπ.), σε έναν οργανισμό «ομπρέλα», χωρίς την διακοπή λειτουργίας τους, θα αποτελούσε ίσως την πλέον σύντομη και λειτουργική λύση στο θέμα».

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς με τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Ολοταχώς για πάνω από 1.000 κρούσματα σήμερα - Έρχονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Με διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών εμβολίου της AstraZeneca

Black Friday 2020: Πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Συντάξεις Νοεμβρίου 2020: Πότε θα δουν λεφτά οι συνταξιούχοι - Αυτές είναι οι ημερομηνίες

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτός είναι ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Ολυμπιακός – Μαρσέιγ 1-0: Τα highlights από την «ερυθρόλευκη» πρεμιέρα στο Champions League

Oruc Reis: Η Ελλάδα απαντά με αντιNavtex στην τουρκική Navtex σε Ρόδο και Καστελόριζο

ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού: Πότε θα πληρωθεί - Αναλυτικές ημερομηνίες

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Πώς θα πάρετε έως και 80% επιδότηση (2)

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις