ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λειτουργικά νεφρά για πειραματόζωα δημιούργησαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο

Επιστήμονες στην Ιαπωνία πραγματοποίησαν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου στον δρόμο για την ανάπτυξη πλήρως λειτουργικών νεφρών στο εργαστήριο.

Λειτουργικά νεφρά για πειραματόζωα δημιούργησαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν σε πειραματόζωα -χοίρους και αρουραίους- νεφρά εργαστηρίου, τα οποία λειτούργησαν όπως τα κανονικά νεφρά, περνώντας ακόμη και το «τεστ της ούρησης».

Σε προηγούμενες απόπειρες, τα νεφρά εργαστηρίου είχαν αποτύχει στην εν λόγω δοκιμασία, καθώς φούσκωναν αφύσικα υπό την πίεση των ούρων. Οι ερευνητές κατάφεραν όμως να λύσουν το πρόβλημα, αναπτύσσοντας εκτός από τα νεφρά και έναν ουρητήρα (σωλήνα «αποχέτευσης»), καθώς και μια ουροδόχο κύστη όπου καταλήγουν τα ούρα.

Το σύστημα λειτούργησε κανονικά όταν συνδέθηκε στη φυσιολογική ουροδόχο κύστη των πειραματόζωων. Τα ούρα περνούσαν από τα μεταμοσχευμένα νεφρά και, μέσω του εργαστηριακού ουρητήρα, έφθαναν στην μεταμοσχευμένη εργαστηριακή ουροδόχο κύστη και από εκεί στην κανονική ουροδόχο κύστη του ζώου. Οκτώ εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των εργαστηριακών οργάνων, το ουροποιητικό σύστημα δούλευε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Τακάσι Γιόκου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζικέι στο Τόκιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αργήσουν ακόμη μερικά χρόνια.

Ο τελικός στόχος παραμένει η δημιουργία εργαστηριακών νεφρών που θα αντικαθιστούν τα κανονικά νεφρά, χωρίς να χρειάζεται δότης για την μεταμόσχευση. Πολλοί άνθρωποι χάνουν σήμερα τη ζωή τους περιμένοντας για την εύρεση του κατάλληλου οργάνου λόγω ανεπάρκειας δοτών.

Τα εργαστηριακά νεφρά αναπτύσσονται από βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν ακολουθήσει διαφορετική οδό και προσπαθούν να αναγεννήσουν το ίδιο το προβληματικό νεφρό αντί να δημιουργήσουν άλλο εξ αρχής.

Εξάλλου, μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δημιουργούν πέτρες στα νεφρά κινδυνεύουν περισσότερο από αθηροσκλήρωση ως ενήλικες.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι αν οι πέτρες στα νεφρά και η αθηροσκλήρωση (η σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό επεισόδιο) προκαλούνται από τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό, αν και υποθέτουν ότι στη διαδικασία αυτή παίζει κάποιο ρόλο η χρόνια φλεγμονή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα σχετικά με τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, το οποίο επίσης επιδρά αρνητικά στην υγεία των αρτηριών των παιδιών», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Δρ Κίρστεν Κουσούμι του Νοσοκομείου Παίδων Nationwide, η οποία έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής Journal of Pediatrics.