ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από πρόωρο θάνατο και καρδιακά προβλήματα κινδυνεύουν οι παχύσαρκες έγκυες

Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως πεθαίνουν πρόωρα ή έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων μετέπειτα στη ζωή τους.

Από πρόωρο θάνατο και καρδιακά προβλήματα κινδυνεύουν οι παχύσαρκες έγκυες

Επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία που αφορούσαν περισσότερες από 18.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει το πρώτο τους παιδί, την περίοδο 1950-1976 στη Σκοτία. Στη συνέχεια οι γυναίκες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και είχαν καταγραφεί τα αίτια και οι θάνατοι.

Οι ερευνητές είχαν χωρίσει τις γυναίκες σε ομάδες ανάλογα με το αν ήταν λιποβαρείς, φυσιολογικές, υπέρβαρες ή παχύσαρκες στην πρώτη προγεννητική επίσκεψή τους.

Οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνες που είχαν φυσιολογικό βάρος, ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η προεκλαμψία.

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες μητέρες είχαν επίσης 16% και 26%, αντίστοιχα, περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, όπως το έμφραγμα.

«Είναι πιθανό η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία, όπως η αναπαραγωγική, να είναι ένδειξη ότι το καρδιαγγειακό σύστημα βρίσκεται υπό πίεση. Ο μεταβολισμός αλλάζει επίσης κατά τη διάρκεια της κύησης, προσθέτοντας επιπλέον βάρος στον οργανισμό» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ρεμπέκα Ρέινολντς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Διαβάστε επίσης:
Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Όχι μόνο επιτρέπεται αλλά έχει και σημαντικά οφέλη
Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Αυξημένος ο κίνδυνος υπέρτασης και στο μέλλον