ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SOS εκπέμπουν οι ρευματοπαθείς – Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και εξοπλισμού που έχουν ως αποτέλεσμα οι ρευματοπαθείς να υποβάλλονται σε έγχυση φαρμάκων σε απλές καρέκλες των δημόσιων νοσοκομείων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Τρόντζας και η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων Αθανασία Παππά, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

SOS εκπέμπουν οι ρευματοπαθείς – Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, ένας στους τέσσερις Έλληνες όλων των ηλικιών προσβάλλονται από ρευματικές παθήσεις. Στον γενικό πληθυσμό το 11% έχει οσφυαλγία, το 8% οστεοαρθρίτιδα και το 5% πάσχει από αυχενικό σύνδρομο.

Πολλές περιοχές της χώρας ωστόσο, δεν διαθέτουν καν ρευματολόγο στο δημόσιο σύστημα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αναζητούν θεραπεία σε ορθοπεδικούς, οι οποίοι δεν έχουν πλήρη γνώση των ρευματικών παθήσεων.

Μεταξύ των πασχόντων είναι και παιδιά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα χίλια παιδιά εμφανίζει νεανική αρθρίτιδα. Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι ότι το 60% των αναρρωτικών αδειών αφορούν κάποια ρευματική πάθηση.

Ο πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας έκανε λόγο για μεγάλα προβλήματα κάλυψης των ασθενών. Επικαλούμενος στοιχεία πρόσφατης έρευνας τόνισε ότι το 16% των ασθενών δεν είχαν πρόσβαση σε ρευματολόγο, επειδή δεν υπήρχε κάποιος στην περιοχή του.

Τι λένε τα στοιχεία

Σχεδόν οι μισοί από τους πάσχοντες (44%) αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτη γιατρό και το 78% σε γιατρό άλλης ειδικότητας (κυρίως ορθοπεδικούς). Το 41% επισκέπτονται τον γιατρό τους τρεις μήνες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων και οι μισοί δηλώνουν πως η καθυστέρηση διάγνωσης και θεραπείας επιβάρυνε το πρόβλημά τους.

Η κ. Παππά δήλωσε ότι είναι ρευματοπαθής από την ηλικία των 8 ετών. «Όλα αυτά τα χρόνια αναζήτησα καλύτερη θεραπεία στο εξωτερικό» είπε, ενώ διευκρίνισε ότι η ποιότητα των ξένων γιατρών είναι αντίστοιχη με εκείνη των Ελλήνων, αλλά στο εξωτερικό βρήκε καλύτερη επικοινωνία ασθενούς με γιατρό.

Διαβάστε επίσης:
Πετρόπουλος για νοσηλευτές: Λογικό και σωστό η συνταξιοδότηση στα 62 έτη
Ξάνθη: Δεν έβρισκαν ασθενοφόρο και έφυγαν με το κρεβάτι από το νοσοκομείο (φωτογραφίες)