ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκζεμα: 31 γενετικές μεταλλάξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας

Το έκζεμα, δερματική διαταραχή που προκαλεί ερυθρότητα και κνησμό, έχει κληρονομική βάση. Οι ερευνητές εντόπισαν τώρα 31 γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.

Έκζεμα: 31 γενετικές μεταλλάξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας

Οι ειδικοί κατέληξαν στο εντοπισμό των νέων αυτών στοιχείων μετά την γενετική ανάλυση που πραγματοποίησαν σε 377.000 άτομα, παγκοσμίως.

«Αν και οι γενετικές μεταλλάξεις που εντοπίσαμε στην μελέτη αντιπροσωπεύουν μια μικρή αναλογία του κινδύνου εκδήλωσης εκζέματος, μας δίνουν νέα στοιχεία για τον μηχανισμό πίσω από την ασθένεια» εξηγεί η Λαβίνια Πατερνοστερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Μ. Βρετανία.

Όλες οι νέες γενετικές μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και προσφέρουν πιθανούς στόχους για ανάπτυξη νέων θεραπειών για το έκζεμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στοιχεία κάποιας γενετικής επικάλυψης μεταξύ εκζέματος και άλλων παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη των παθήσεων αυτών συνολικά μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση τους και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Διαβάστε επίσης:
Έκζεμα: Πώς θα κλείσετε τον κύκλο της φαγούρας
Πότε ένα απλό έκζεμα προειδοποιεί για εγκεφαλικό και προβλήματα στην καρδιά