ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κολπική μαρμαρυγή: Η απώλεια βάρους βοηθά στον καλύτερο έλεγχό της

Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο δείχνει ότι τα υπέρβαρα άτομα που ακολουθούν θεραπεία για κολπική μαρμαρυγή είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσουν αν χάσουν βάρος και διατηρήσουν πιο φυσιολογικές σωματικές αναλογίες.

Κολπική μαρμαρυγή: Η απώλεια βάρους βοηθά στον καλύτερο έλεγχό της

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία θεωρείται συνήθης αιτία της κολπικής μαρμαρυγής, για το λόγο αυτό οι ερευνητές από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Ιατρικού Κέντρου «Intermountain» στο Σολτ Λέικ Σίτι θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της διατήρησης ενός υγιούς βάρους στον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής.

Όπως προέκυψε, τα άτομα που διατήρησαν το αρχικό βάρος ή πήραν επιπλέον κιλά είχαν περισσότερες πιθανότητες επανεμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής.

Στον αντίποδα, τα άτομα που έχασαν 4,5 κιλά και δεν τα ξαναπήραν, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της επεμβατικής αντιμετώπισης της καρδιακής αρρυθμίας.

Από την άλλη, ασθενείς που έχασαν βάρος και στη συνέχεια ξαναπήραν τα κιλά είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τρία χρόνια 1.500 ασθενείς. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος τους. Στην πρώτη ομάδα ήταν αυτοί με ΔΜΣ μικρότερο του 20 (αδύνατοι), στη δεύτερη όσοι είχαν ΔΜΣ 21-25 (φυσιολογικοί), στην τρίτη ομάδα οι έχοντες ΔΜΣ 26-30 (υπέρβαροι) και στην τέταρτη ομάδα οι ασθενείς με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 30 (παχύσαρκοι).

Βάσει των συμπερασμάτων, η υποτροπή της καρδιακής αρρυθμίας μετά από καρδιακή κατάλυση μειωνόταν μαζί με τον ΔΜΣ των ασθενών. Τα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας ήταν μεγαλύτερα μεταξύ εκείνων με τον χαμηλότερο και τον υψηλότερο ΔΜΣ.