ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα οιστρογόνα προστατεύουν τη μνήμη των γυναικών

Τα οιστρογόνα προστατεύουν τη μνήμη των γυναικών

Oι γυναίκες που κάνουν πολλά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποια νοητική βλάβη, ενώ αντίθετα οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών έχουν μειωμένο κίνδυνο.

Αυτό διαπιστώθηκε σε μελέτη που έγινε από το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων «Zhejiang Provincial Center for Disease Control and Prevention».

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Alzheimer Disease», οι επιστήμονες μελέτησαν το ιατρικό και αναπαραγωγικό ιστορικό 4.800 γυναικών άνω των 60 ετών και είδαν ότι αυτές που είχαν γεννήσει 5 ή περισσότερα παιδιά είχαν κατά 32% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια νοητική διαταραχή, όπως κάποιας μορφής άνοια.

Αντίθετα οι γυναίκες που είχαν κάνει από 1-4 παιδιά είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο.

Επιπροσθέτως, παρατήρησαν ότι ο μεγάλος κίνδυνος επανερχόταν στις γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει τη κύηση.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο κατά 52% ενώ, η χρήση ενδομήτριων συσκευών μείωνε επίσης τον κίνδυνο κατά 32%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής οι γυναίκες έχουν περισσότερα οιστρογόνα τα οποία έχουν συσχετιστεί με θετική επίδραση http://www.onmed.gr/administrator/index.php?option=com_k2&view=itemως προς τη γνωστική λειτουργία.

Η μεγάλη διάρκεια αναπαραγωγικής περιόδου έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη περισσότερων οιστρογόνων, συνεπώς και την καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, παράγοντες όπως η εμμηνόπαυση, επηρεάζουν τα οιστρογόνα μειώνοντάς τα και ανοίγουν το δρόμο σε πιθανές νοητικές βλάβες.

 

Διαβάστε επίσης:

Ορθοστατική υπόταση: Με ποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας συνδέεται

Πώς θα μειώσετε στο μισό τον κίνδυνο άνοιας