ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Healthgate4all: Πύλη ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών για θέματα υγείας

Τη διαδικτυακή πύλη www.healthgate4all.gr, για την ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών για τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα παρουσίασε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Healthgate4all: Πύλη ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών για θέματα υγείας

Η πύλη αποτελείται από τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες

-Tον χάρτη υγείας, όπου έχουν χαρτογραφηθεί όλες οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα
-Tον σύμβουλο υγείας, όπου περιγράφονται λοιμώδη νοσήματα, άλλα και παιδικές ασθένειες, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων
-Eνότητα που αφορά στα νομικά ζητήματα και
-Ενότητα που αφορά ζητήματα κόστους των υπηρεσιών υγείας.

Προς το παρόν, η πύλη είναι διαθέσιμη σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και αραβικά), ενώ κατά το επόμενο διάστημα θα προστεθούν άλλες τρεις (γαλλικά, ρωσικά και αλβανικά).

Η ανάπτυξη της πύλης ξεκίνησε το 2013, με στόχο την διερεύνηση, καταγραφή και ανάλυση των ανισοτήτων πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σήμερα, που το προσφυγικό ζήτημα έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, η χρησιμότητά του είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ενδεικτικά, το 2015, έχουν αφιχθεί πάνω από 700.000 πρόσφυγες στη χώρα μας, με τα νούμερα να αυξάνουν μέρα με τη μέρα. Η πληροφόρηση, λοιπόν, για τις διαθέσιμες δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για τους μετανάστες και πρόσφυγες, άλλα και για τους Έλληνες που έρχονται σε επαφή μαζί τους, είτε είναι γιατροί, είτε εθελοντές.

Διαβάστε επίσης:

Μπασκόζος από Γενεύη: 3.500 πρόσφυγες έχουν χάσει την ζωή τους - 5.000 αφίξεις καθημερινά στην Ελλάδα