ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Επτά κατοικίες στη Νεάπολη προσφέρουν ομορφότερη καθημερινότητα σε νέους με αναπηρία

Οδός Κεσσάνης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. To σημείο «φάρος» στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου ζουν την ιδιαίτερη καθημερινότητά τους ο Μανώλης, ο Γιάννης, ο Αντώνης, ο Παυσανίας, η Άννα, η Πέννυ και η Αλίκη, επτά νέοι άνθρωποι με αναπηρία.

Θεσσαλονίκη: Επτά κατοικίες στη Νεάπολη προσφέρουν ομορφότερη καθημερινότητα σε νέους με αναπηρία

Οι επτά νέοι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά έχουν οργανώσει τη ζωή τους στα «δικά τους» διαμερίσματα, χώρους ημιαυτόνομης διαβίωσης που τους παρέχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Το πρόγραμμα της ημιαυτόνομης διαβίωσης των ΑμεΑ σε διαμερίσματα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία δύο κέντρων δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 110 νέοι, «εξασφαλίζουν και κατοχυρώνουν το ανθρώπινο δικαίωμα στα άτομα αυτά για την ισότιμη συμμετοχή τους στον κοινωνικό ιστό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις», υπογραμμίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του δήμου.

2421565

Πρόγραμμα πλήρως αυτόνομης διαβίωσης εν όψει

Σύμφωνα με τον δήμο, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον πρώτο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης έχουν οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα να προετοιμάζει, πλέον, τον επόμενο κύκλο. Ο κύκλος αυτός προβλέπει τη δημιουργία των συνθηκών για το πέρασμα στην αυτόνομη διαβίωση των νέων, παίρνοντας εξολοκλήρου «τη ζωή τους στα χέρια τους».

«Είδα δυο διαμερίσματα που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα οποία είναι κάτι παραπάνω από τον μέσο όρο που ζει η ελληνική οικογένεια στις σημερινές συνθήκες, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Απ’ αυτήν την άποψη αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, γιατί είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που έχει τέτοια διαμερίσματα, μέσα από τα οποία υποστηρίζει και εκπαιδεύει τα άτομα με αναπηρία στην αυτόνομη διαβίωση», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Ειδικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ, Γιώργος Μπάρμπας, ο οποίος επισκέφθηκε τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης εν όψει ειδικής εκδήλωσης στα ΚΔΑΠμεΑ Συκεών.

Πρόσθεσε δε, ότι «η ουσία τώρα είναι να πετύχουμε κάτι περισσότερο από την αξιοπρεπή διαβίωση στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Θα έλεγα ότι είναι ένας στόχος για την επόμενη περίοδο, δηλαδή, να πετύχουμε μια κοινωνική ζωή ξεχωριστά για καθένα από τους νέους αυτούς και να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία που μπορούν να αποκτήσουν, όχι μόνο όλοι μαζί, αλλά ο καθένας ξεχωριστά, και στη ζωή μέσα στα διαμερίσματα αλλά και έξω από αυτά».

Σήμερα Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο ΚΔΑΠμεΑ Συκεών (Ν. Παρασκευά 43) ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση ατόμων με αναπηρία-Εμπειρίες και προοπτικές».

Οι χώροι του ΚΔΑΠμεΑ Συκεών, το οποίο στεγάζεται σε ισόγειο χώρο 300 τ.μ., μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 104 άτομα. Ανάλογη είναι η δομή και η λειτουργία και του ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης.

Τι γίνεται στο ΚΔΑΠμεΑ

«Εκεί [στο ΚΔΑΠμεΑ Συκεών] αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής ένταξης ατόμων με νοητική ανεπάρκεια, κινητικές αναπηρίες ή ψυχικές ασθένειες, μέσα από τη λειτουργία των μονάδων του πλυντηρίου-σιδερωτηρίου και του Εργαστηρίου Χειροτεχνικών Κατασκευών και Ανακύκλωσης Χαρτιού. Επίσης, αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος των συμμετεχόντων, με τη λειτουργία ομάδων θεάτρου και μουσικής, τμήματος εξοικείωσης με την αγγλική γλώσσα και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, διοργανώνονται εκδρομές σε θέατρο, κινηματογράφο και έξοδοι σε κέντρα ψυχαγωγίας. Αναπόσπαστο τμήμα είναι και ο αθλητισμός (μπάσκετ, ορθοσωμική γυμναστική, παραδοσιακοί χοροί, bowling κ.ά.)», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Μάλιστα, πολλές φορές οι νέοι της υπηρεσίας έχουν διακριθεί σε αγώνες, κατακτώντας μάλιστα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στο bowling, το στίβο, το μπαλάκι, το ποδήλατο και την κολύμβηση στους Special Olympics.