ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια βιταμίνη προλαμβάνει και θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει κακή πρόγνωση, λόγω του ότι είναι ανθεκτικός στα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα.

Ποια βιταμίνη προλαμβάνει και θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το γεγονός οφείλεται και σε μια ομάδα ανθεκτικών καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο που προκαλούν υποτροπές της νόσου. Πρόκειται ουσιαστικά για βλαστοκύτταρα, δηλαδή ανώριμα κύτταρα που περιμένουν να εξελιχθούν σε πλήρη εντερικά κύτταρα. Μετά την αντικαρκινική θεραπεία, τα βλαστοκύτταρα που έχουν επιβιώσει και περιέχουν καρκινικές μεταλλάξεις, μπορούν να αναπτυχθούν και τελικά να προκαλέσουν υποτροπή της νόσου.

Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάννης (EPFL) ανακάλυψαν ένα βιολογικό μηχανισμό που μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποτροπές του καρκίνου του παχέος εντέρου. Κατάφεραν μάλιστα να τον επανενεργοποιήσουν με τη βοήθεια μιας συγκεκριμένης βιταμίνης και έτσι τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν, ενώ προλήφθηκαν και οι μεταστάσεις.

Συγκεκριμένα επικεντρώθηκαν στην πρωτεΐνη HOXA5, που ανήκει στην οικογένεια των πρωτεϊνών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτές δημιουργούνται στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης της ζωής και συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη του εμβρύου εξελίσσεται φυσιολογικά. Στον ενήλικο οργανισμό οι πρωτεΐνες όπως η HOXA5, ρυθμίζουν τα βλαστοκύτταρα ώστε να διατηρούν, τόσο την ταυτότητα, όσο και τη λειτουργία των διαφόρων ιστών.

bigstock Dividing breast cancer cell 93129902

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο έντερο, η HOXA5 παίζει μείζονα ρόλο στον περιορισμό του αριθμού των βλαστοκυττάρων, καθώς και των κυττάρων που αυτά παράγουν.

Η εμπλοκή του γονιδίου HOXA5, μπορεί να εμποδίσει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα του παχέος εντέρου να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να εξαπλωθούν, προκαλώντας μεταστάσεις και υποτροπές.

Αναζητώντας τρόπο να αναστρέψουν την εμπλοκή του HOXA5, οι ερευνητές βρήκαν τη λύση στην βιταμίνη Α. Πρόκειται για ρετινοειδές που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων του δέρματος.

Έτσι, παρατήρησαν ότι, σε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου η θεραπεία με βιταμίνη Α εμπόδισε την ανάπτυξη του όγκου και εξομάλυνε το ιστό. Η ενεργοποίηση του γονιδίου, επέτρεψε τον περιορισμό των καρκινικών βλαστοκυττάρων και εμπόδισε την μετάσταση στα πειραματόζωα. Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στις καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκύψει μια αποτελεσματική και καλά ανεκτή θεραπεία, βάσει των προτύπων έκφρασης του γονιδίου HOXA5. Και επιπλέον, η θεραπεία με ρετινοειδή μπορεί όχι μόνο να θεραπεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά να λειτουργήσει ως πρόληψη σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς να προφυλαχθείτε

Προστατευθείτε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου τρώγοντας...