ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεστ σάλιου προβλέπει την πρόωρη θνησιμότητα

Τα αντισώματα που βρίσκονται στο σάλιο μπορούν να αποτελέσουν δείκτη κινδύνου θνησιμότητας.

Τεστ σάλιου προβλέπει την πρόωρη θνησιμότητα

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του University of Birmingham που εξέτασαν τιςσχέσεις μεταξύ του αντισώματος IgA και ποσοστών θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρνητική σχέση μεταξύ του ρυθμού έκκρισης IgA και της θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η σχέση με όλα τα αίτια οφειλόταν σε σχέση με τη θνησιμότητα από καρκίνο και συγκεκριμένα με καρκίνους εκτός του πνεύμονα.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά παράγουμε αντισώματα και πώς θα διατηρήσουμε τα επίπεδά τους.

Η Anna Phillips, του University of Birmingham, δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες στους οποίους δεν έχουμε έλεγχο, όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, η νόσος αλλά η γενική κατάσταση της υγείας μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδά τους. Το στρες, η διατροφή, η άσκηση, το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα επίπεδα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 639 ηλικιωμένοι.

Οι συμμετέχοντες ήταν 63 ετών την περίοδο που έδωσαν δείγμα σάλιο, το 1995. Μετρήθηκε ο ρυθμός έκκρισης του IgA και το ποσοστό θνησιμότητας τα επόμενα 19 χρόνια.

Επόμενος στόχος είναι να φανεί πώς τα δείγματα σάλιου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τσεκ απ, καθώς πρέπει να κατανοηθεί καλύτερα ο ρυθμός έκκρισης που θα εθεωρείτο αιτία ανησυχίας. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι αν φανεί εξαιρετικά χαμηλό θα αποτελούσε χρήσιμο αρχικό δείκτη κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Διαβάστε επίσης:

Τι δείχνει το σάλιο σας για την υγεία σας