ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άκρως επικίνδυνο το αυξημένο σάκχαρο σε ασθενείς με έμφραγμα

Το αυξημένο σάκχαρο σε ασθενείς με έμφραγμα, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αγγλία, με άρθρο τους στη «Βρετανική Επιθεώρηση Φαρμακολογίας» (BJP).

Άκρως επικίνδυνο το αυξημένο σάκχαρο σε ασθενείς με έμφραγμα

Σύμφωνα με τη μελέτη, το αυξημένο σάκχαρο προκαλεί ισχυρές συσπάσεις των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση ή να μειώσει την ποσότητα του αίματος που ρέει στα ζωτικά όργανα.

Όπως, μάλιστα, τονίζουν, αρκεί το σάκχαρο να βγει ελάχιστα εκτός φυσιολογικών ορίων, προκειμένου να προκληθούν οι συνέπειες αυτές. Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται ότι ακόμα και αυξήσεις σαν κι αυτές που παρατηρούνται έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα, μπορεί να είναι επιζήμιες.

Υπαίτια για την αυξημένη σύσπαση των αρτηριών εξαιτίας του σακχάρου, προέκυψε ότι είναι μία ουσία που λέγεται πρωτεϊνική κινάση C.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα αλλάζει τη συμπεριφορά των αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Ρέινμποου, λέκτορας Καρδιαγγειακής Κυτταρικής Φυσιολογίας στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς που παθαίνουν έμφραγμα, διότι εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού τους σε αυτό πολλοί παρουσιάζουν αύξηση του σακχάρου τους. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν πάσχουν από διαβήτη, μπορεί να εκδηλώσουν υπεργλυκαιμία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κατάσταση που βρίσκονται», εξηγεί.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για να βελτιωθεί η έκβαση ασθενών με έμφραγμα ή εγκεφαλικό, υποστηρίζουν οι ερευνητές.