ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκεφαλικό: Το μοιραίο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι νέοι

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Εγκεφαλικό: Το μοιραίο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι νέοι

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τα άτομα με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εντός τριών ωρών προκειμένου να έχουν πιθανότητα αποκατάστασης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και ελαχιστοποίησης ή αναστροφής των βλαβών.

Ωστόσο, αμερικανική δημοσκόπηση δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των νεαρών ενηλίκων καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο παρά τα συμπτώματα.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Ronald Reagan» στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Λιεμπεκιντ, ρώτησαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, τι θα έκαναν εντός τριών ωρών από την εκδήλωση συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως αδυναμία, μούδιασμα και δυσκολίες όρασης ή ομιλίας.

bigstock Stroke cerebrovascular acci 78569471

Από αυτούς που ήταν κάτω από 45 ετών, το ένα τρίτο δήλωσε ότι ήταν πολύ πιθανό να πάει στο νοσοκομείο. Το 73% όμως δήλωσε ότι πιθανόν θα περίμενε να δει αν τα συμπτώματα υποχωρούσαν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, η έγκαιρη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πιθανόν πιο σημαντική απ’ αυτή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος υγείας. Και αυτό διότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής, αφού ο εγκέφαλος δεν μπορεί να μείνει για πολύ χωρίς αίμα και όσο η αιμορραγία εξελίσσεται, τόσο σοβαρότερες είναι οι συνέπειες.

Ο Δρ Λιεμπεκιντ επισημαίνει ότι πρέπει όλοι να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού, προκειμένου να αναζητήσουμε άμεση βοήθεια.

Αυτά είναι: αδυναμία στο ένα χέρι, δυσκολία στην ομιλία, αστάθεια και μερική παράλυση του προσώπου.

Διαβάστε επίσης:

Πόση σοκολάτα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικό

«Μίνι» εγκεφαλικό: Μάθετε τα συμπτώματα!