ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα κοινωνικά δίκτυα αλλοιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Οι νέοι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στα κοινωνικά δίκτυα είναι πιθανό να έχουν κακή ποιότητα ύπνου.

Τα κοινωνικά δίκτυα αλλοιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ αξιολόγησε την χρήση των κοινωνικών δικτύων και τα προβλήματα ύπνου σε δείγμα σχεδόν 1.800 αμερικανών, 19-32 ετών.

Οι συμμετέχοντες περνούσαν κατά μέσον όρο 61 λεπτά την ημέρα σε κοινωνικά δίκτυα και επισκέπτονταν σελίδες κοινωνικών δικτύων 30 φορές την εβδομάδα. Σχεδόν το 30% των ατόμων είχαν επίσης διαταραχές ύπνου.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα άτομα που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα σε καθημερινό επίπεδο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ύπνου σε σχέση με όσους δεν ασχολούνταν με αυτά.

Τα άτομα που βρίσκονταν συνεχώς συνδεδεμένα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα ύπνου, συγκριτικά με όσους συνδέονταν ελάχιστες φορές.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Μπράιαν Πριμακ, «η χρήση των κοινωνικών δικτύων γίνεται κατά κανόνα στον ελεύθερο χρόνο μας, άρα μάλλον στο τέλος της εργάσιμης ημέρας μας. Αυτό σημαίνει ότι στερεί χρόνο από την ξεκούραση του χρήστη, ο οποίος όταν μάλιστα ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις με άλλους χρήστες στα chat-rooms ενδεχομένως να αναστατώνεται ψυχολογικά ή να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Επίσης, το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών είναι γνωστό ότι διαταράσσουν τον κιρκαδιανό ρυθμό του οργανισμού μας».

Διαβάστε επίσης:

Τι αποκαλύπτει η εικόνα προφίλ σου, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Facebook & ψυχική υγεία: Πόσους φίλους «συνιστούν» οι επιστήμονες