ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νοσοκομείο, η αστυνομία και οι συγγενείς στο πλευρό των ηλικιωμένων με το πάτημα ενός κουμπιού

Το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, την αστυνομία, την πυροσβεστική ή τα παιδιά τους θα μπορούν να ειδοποιήσουν με το πάτημα ενός κουμπιού ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νοσοκομείο, η αστυνομία και οι συγγενείς στο πλευρό των ηλικιωμένων με το πάτημα ενός κουμπιού

Τη σχετική μεθοδολογία θα αναπτύξουν το επόμενο χρονικό διάστημα φορείς από την Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με συντονιστή-φορέα το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του έργου Mobile-Age.

Πρόκειται για ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το έργο αφορά ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους και μπορεί να χρειαστούν βοήθεια. Καθώς πολλοί από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα αναπτυχθεί εκείνη η μεθοδολογία που θα τους επιτρέπει να καλούν άμεσα για βοήθεια με πολύ απλό τρόπο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Απόστολος Γιάντσης. Μετά την ολοκλήρωση της μεθοδολογίας, αυτή θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στη χώρα μας, ενώ είναι δυνατό να αναζητηθεί χρηματοδότηση προκειμένου να παραχθεί η όποια εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα.

bigstock Helping hands care for the el 79012273

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο Mobile-Age βασίζεται στις προβλέψεις για αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού της Ευρώπης που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το 28% του συνολικού πληθυσμού της γηραιάς Ηπείρου μέχρι το 2020. Ωστόσο, καθώς οι ηλικιωμένοι δεν μοιράζονται συνήθως το ίδιο επίπεδο σύνδεσης με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, όπως οι νεότερες γενιές, σχεδιάζονται μέτρα προκειμένου να μην αποκλειστούν από το σχεδιασμό και τη χρήση υπηρεσιών που προσφέρουν όλο και περισσότεροι οι κρατικοί φορείς μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.

Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα του έργου, ο κ. Γιάντσης εκτιμά ότι η ανάπτυξη της μεθοδολογίας θα ξεκινήσει σε δύο με τρεις μήνες και το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από την έναρξή του.