ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αγαπώ τον εαυτό μου – Μαθαίνω για την υγεία μου»: Μία ημερίδα για τις γυναίκες από το Ωνάσειο

Με την παρουσίαση και συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην υγεία της γυναικείας καρδιάς ... κι όχι μόνο, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας με τη διοργάνωση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «Αγαπώ τον εαυτό μου – Μαθαίνω για την υγεία μου».

«Αγαπώ τον εαυτό μου – Μαθαίνω για την υγεία μου»: Μία ημερίδα για τις γυναίκες από το Ωνάσειο

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας ως μια προσφορά προς τις γυναίκες της Καλλιθέας την Δευτέρα, 7 Μαρτίου και ώρα 18:30 στην Αίθουσα «Στέλιος Παπαδημητρίου» του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Λ. Συγγρού 356, Καλλιθέα). Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος.

Η ενημέρωση για θέματα υγείας μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό αποτελέσμα, λόγω των διαφορετικών ρόλων που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Η γνώση για σημαντικά θέματα της υγείας της επιδρά θετικά και στην υγεία των μελών της οικογένειάς της. Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί θα αφορά τη στεφανιαία νόσο στις γυναίκες, την οστεοπόρωση, την υπέρταση, το διαβήτη και την παχυσαρκία. Θα μιλήσουν η κυρία Γενοβέφα Κολοβού, Καρδιολόγος, Διευθύντρια, Καρδιολογικός Τομέας ΩΚΚ, ο κ. Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Ορθοπαιδικός, Διευθυντής, Νοσοκομείο ΚΑΤ, η κυρία Ευαγγελία Καρπάνου, Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Υπερτασικού Ιατρείου ΩΚΚ, η κυρία Βασιλική Βαρτελά, Καρδιολόγος, Επιμελήτρια Β΄ Καρδιολογικός Τομέας ΩΚΚ και ο κ. Γεώργιος Πανοτόπουλος, Ειδικός Παθολόγος – Διατροφολόγος.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε για την υγεία της γυναίκας; Η παθοφυσιολογία και η επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων διαφέρουν μεταξύ γυναικών και ανδρών, όπως υποδηλώνουν οι παράγοντες κινδύνου και οι κλινικές εκδηλώσεις στους ασθενείς. Πολλές παθολογικές καταστάσεις αφορούν μόνο τις γυναίκες (πρώιμη εμμηνόπαυση, σακχαρώδης διαβήτης ή αρτηριακή υπέρταση της κύησης, πολυκυστικές ωοθήκες κ. α.). Επίσης, άλλα νοσήματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες (ημικρανία, φαινόμενο Raynaud, αγγειίτιδες, σπασμός των στεφανιαίων αγγείων κ. α.).

Ακόμα, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα, συγκριτικά με τους άνδρες, τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καθιστική ζωή κ. α.). Επιπλέον, οι γυναίκες που θα εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μεγαλύτερες σε ηλικία και γι΄ αυτό συχνά παρουσιάζουν επιπρόσθετες οργανικές διαταραχές (οστεοπόρωση), συγκριτικά με τους άνδρες ίδιας ηλικίας. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν άλλους παράγοντες, που συμβάλλουν στη βαρύτητα και έκβαση των νοσημάτων αυτών.

Ο κυριότερος παράγοντας, που διαφοροποιεί τη γυναίκα από τους άνδρες, είναι τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα έχουν ποικίλη δράση σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου και κυρίως του γυναικείου σώματος. Τα επίπεδά τους στη διάρκεια της ζωής της γυναίκας μεταβάλλονται και επηρεάζουν πολλά συστήματα. Ένα από τα βασικά συστήματα που υφίσταται μεγάλες αλλαγές από τη δράση των οιστρογόνων, την εμμηνόπαυση και την ηλικία της γυναίκας είναι το καρδιαγγειακό σύστημα. Η επίδραση των οιστρογόνων στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να είναι άμεση στο αγγείο, ή να εμφανίζεται μέσω των μεταβολών των παραγόντων κινδύνου, όπως της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, της αντίστασης στη δράση της ινσουλίνης, του λιπιδαιμικού προφίλ και των αιματολογικών παραγόντων. Η εμμηνόπαυση και η ηλικία είναι δύο από τις πιο βασικές καταστάσεις των γυναικών που οδηγούν στις ανεπιθύμητες μεταβολές των παραγόντων κινδύνου.

Τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση των γυναικών ασθενών έχει απασχολήσει αρκετές επιστημονικές εταιρίες οι οποίες έχουν εκδώσει οδηγίες προς τους ιατρούς. Οι οδηγίες δεν είναι υποχρεωτικοί κανόνες, αλλά στοχεύουν να ενημερώσουν τον ιατρό σχετικά με την σοβαρότητα του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει κάθε γυναίκα που μεγαλώνει σε ηλικία και να τον καταστήσουν ικανό να μπορεί να πάρει αποφάσεις σχετικά με την έναρξη, τα οφέλη και τις πιθανές επιπλοκές της συγκεκριμένης θεραπείας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Στρογγυλή Τράπεζα: «Αγαπώ τον εαυτό μου – Μαθαίνω για την υγεία μου»
Πότε: Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016
Ωρα: 18:30 – 20:00
Που: Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Λ. Συγγρού 356, Καλλιθέα
Είσοδος: Δωρεάν
Πληροφορίες: 210 94 93 188 – www.onasseio.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα οιστρογόνα προστατεύουν τη μνήμη των γυναικών

Η ζωή αρχίζει μετά την ... Εμμηνόπαυση