ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα της φτώχειας, της προσφυγιάς, το «φάντασμα» της ανεργίας και οι συστάσεις του ΟΟΣΑ

Μία οικονομική κρίση που διαρκεί πάνω από έξι χρόνια και έδωσε την σκυτάλη στην ανθρωπιστική κρίση, στην βαθειά ανεργία και στην αποβιομηχάνιση.

Η Ελλάδα της φτώχειας, της προσφυγιάς, το «φάντασμα» της ανεργίας και οι συστάσεις του ΟΟΣΑ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και τώρα, πριν ακόμη καλά καλά οι Έλληνες βγουν από τα αποκαίδια της ανθρωπιστικής κρίσης, ήρθε μία ακόμη κρίση, η προσφυγική η οποία ήταν το τελευταίο πράγμα ίσως που χρειαζόταν η Ελλάδα. Μία κρίση, την οποία θα πρέπει να διαχειρισθεί και αυτήν η χώρα, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, λύσεις και ανθρωπιά.

Και εάν ρωτάτε που είναι άραγε η ανάπτυξη; η πιο εύκολη απάντηση είναι ότι... μάλλον χάθηκε κάπου στις αγαθές προθέσεις, στα ψέματα που ειπώθηκαν και στις αλήθειες που δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε πράξη.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα – τα οποία παρουσίασε ο γεινικός γραμματέας του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα είναι σοκαριστικά: η φτώχεια στα χρόνια της ύφεσης αυξήθηκε στο 1/3 του πληθυσμού , όπερ σημαίνει, ότι 1 στους 3 Έλληνες είναι φτωχός. Όσο για την ανάπτυξη, αυτή φαίνεται ότι αργεί πολύ ακόμη, καθώς ο ΟΟΣΑ την τοποθετεί στο 2017.

Η ρύθμιση του μακροχρόνιου χρέους θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Προτείνεται η σημαντική επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, μεγάλες περίοδοι χάριτος για τοκοχρεολύσια και μετατροπή όλων των δανείων σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Η ανάγκη για εξωστρέφεια και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων είναι επιτακτική ανάγκη, όπως αναφέρει η έκθεση και εδώ θα πρέπει ίσως να σκεφθεί πολύ σοβαρά η κυβέρνηση να μην βάζει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και σε τομείς που μπορούν να τονώσουν αποδεδειγμένα την οικονομία, και να τραβήξουν μπροστά το άρμα, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ειδικά για την αγορά εργασίας, η έκθεση εκτιμά ότι περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τις μαζικές απολύσεις θα αυξήσει το ΑΕΠ μόλις 0,2% σε ορίζοντα 10ετίας. Όφελος που προφανώς δεν δικαιολογεί την εμμονή σε μια πολιτική που θα επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση της εργασίας και θα ενισχύσει τις κοινωνικές εντάσεις.

Για το θέμα της ανεργίας όμως αναφέρεται ενδελεχώς και ο ΣΕΒ στην έκθεσή του, σημειώνοντας ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής, δεν μειώνεται η ανεργία. Το κορυφαίο όργανο μάλιστα της βιομηχανίας, κάνει λόγο για «ένα φάντασμα (το φάντασμα της ανεργίας) που πλανάται στην Ελλάδα».

Μεγάλο μέρος της έκθεσης αναλώνεται και στην Κοινωνική πολιτική, μέσα από μία σειρά συστάσεων του Οργανισμού για υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν τη φτώχεια και τη διασφάλιση ότι όλοι φέρουν τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, «Αυτή είναι βασική προτεραιότητα και για την κυβερνητική πολιτική, φάνηκε και με τα πρώτα μέτρα του παράλληλου προγράμματος. Άλλωστε μια από τις πολιτικές που ενδεικτικά προτείνεται είναι η παροχή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, που ήδη προωθείται από την κυβέρνηση». Ακόμη, «Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης καλύτερη μεσοπρόθεσμη λύση θεωρείται η υιοθέτηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, ενώ βραχυπρόθεσμα προτείνεται η στοχευμένη παροχή επιδόματος στέγασης».

Να θυμίσουμε, ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός, Θεανώ Φωτίου, εισηγήθηκε την Τετάρτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) που συνεδρίασε, ολοκληρωμένη δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

Ήδη, σε επίπεδο άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου της έλλειψης στέγης μεταξύ άλλων δράσεων όπως είπε:

- Υλοποιείται πρόγραμμα επιτόπιας βοήθειας σε αστέγους δρόμου στην Αθήνα, με λεωφορείο διαμορφωμένο με χώρους υγιεινής, καθαριότητας, υποδοχής και ενημέρωσης ώστε να δίνεται άμεση βοήθεια και πληροφόρηση στα συγκεκριμένα άτομα για τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης αλλά και διαδικασίες εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης.

- Παρατάθηκε και αξιολογείται το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που στεγάζει αυτή τη στιγμή 1.100 άτομα, στηρίζοντάς τα, παράλληλα, στην εργασιακή τους αποκατάσταση.

Το μείζον θέμα όμως είναι να μην μείνουμε για ακόμη μία φορά στα λόγια. Χρειάζονται πράξεις άμεσα εδώ και τώρα και σίγουρα η Ελλάδα της κρίσης δεν σώζεται μόνο από τα σχολικά γεύματα και από τις μεγαλοστομίες...

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα φτωχοποιείται επικίνδυνα - Στοιχεία σοκ της ΕΛΣΤΑΤ

Άμεσα σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση - Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΚΟΙΠ