ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Έφηβη εκδήλωσε συμπτώματα εγκεφαλικού λόγω ενεργειακού ποτού

Βρετανία: Έφηβη εκδήλωσε συμπτώματα εγκεφαλικού λόγω ενεργειακού ποτού

Μια 13χρονη μαθήτρια από το Βόρειο Λάνκασιρ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού.

Οι γιατροί την προειδοποίησαν να σταματήσει να πίνει ενεργειακά ποτά, αλλιώς θα πάθει έμφραγμα!

Ενώ βρισκόταν στο σχολείο, η 13χρονη Κάτλιν Φρέιζερ εμφάνισε παράλυση στη δεξιά πλευρά του σώματός της και κατέρρευσε μέσα στην τάξη. Αρχικά εκδήλωσε μούδιασμα στο πρόσωπο και το σώμα της. Λίγα λεπτά αργότερα, παρατήρησε ότι τα χέρια της μελάνιασαν και στη συνέχεια παρέλυσε η δεξιά πλευρά του σώματός της.

Οι καθηγητές κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο και ενημέρωσαν τους γονείς του κοριτσιού, φοβούμενοι ότι έπαθε εγκεφαλικό.

Η Κάτλιν, όπως και άλλοι συμμαθητές της, αγοράζουν πολύ συχνά ένα φθηνό ενεργειακό ποτό από ένα κινητό παγωτατζίδικο που βρίσκεται ακριβώς έξω από το σχολείο.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Mirror, οι εξετάσεις υπέδειξαν ότι είχαν συσσωρευτεί στον οργανισμό του κοριτσιού τεράστιες ποσότητες καφεΐνης και λόγω αυτού υπέστη κρίση μιας σπάνιας μορφής ημικρανίας που ονομάζεται Ημιπληγική Ημικρανία. Τα συμπτώματα της Ημιπληγικής Ημικρανίας περιλαμβάνουν την παράλυση στο μισό σώμα, την έντονη αδυναμία, τις αλλοιώσεις στην όραση και την ομιλία και τις αισθητηριακές διαταραχές.

Η Κάτλιν δηλώνει πως ένιωσε τη δεξιά πλευρά του προσώπου της να «κρεμάει» και δύο λεπτά αργότερα έχασε κάθε αίσθηση στη δεξιά πλευρά του σώματός της. Αναφέρει πως συνήθιζε να πίνει το ενεργειακό ποτό κάθε μεσημέρι, ωστόσο οι γιατροί την προειδοποίησαν ότι πρέπει να κόψει τη συνήθεια αυτή, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα.

Καφεΐνη στην εφηβεία

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία, η καφεΐνη ενδέχεται να επιδρά διαφορετικά στον οργανισμό των παιδιών και των εφήβων, οπότε στοιχεία και συστάσεις από μελέτες που αφορούν σε ενήλικες δεν πρέπει να επεκτείνονται στα παιδιά. Με άλλα λόγια, μελέτες που μιλούν για τα οφέλη του καφέ και τα ασφαλή όρια κατανάλωσης περιορίζονται στον ενήλικο πληθυσμό και μόνο.

Η παιδική και εφηβική ηλικία χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη όλων των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή κρίνονται λοιπόν απαραίτητες παράμετροι για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Δεδομένου ότι η καφεΐνη επιδρά στο βιολογικό ρολόι, άρα και στον ύπνο, πιθανώς δεν πρέπει να εντάσσεται στη διατροφή ενός παιδιού ή ενός εφήβου. Επίσης, στις μικρές ηλικίες οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών προτιμήσεων μελλοντικά, οπότε τα καφεϊνούχα ροφήματα ενδέχεται να προωθήσουν την αγάπη για τα γλυκά ή για ανθυγιεινά σνακ, συμβάλλοντας σταδιακά στην εκδήλωση παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο καφές απορρυθμίζει το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού

Ο πολύς καφές βλάπτει – Η νέα οδηγία της ΕΕ

Καφές & εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

BEST OF NETWORK

PlusQueen