ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου, αλλά η Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια δυστυχεί...

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανθρώπινη ευτυχία», είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Ευτυχίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου.

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου, αλλά η Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια δυστυχεί...

Mε την ευκαιρία αυτή, την Τετάρτη 16 Μαρτίου και ώρα 12:00 στην Αίθουσα “Europe Direct” του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) πραγματοποιείται Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί από την ομάδα “Κήπος Αθηνών” με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Παλλήνης.

Η Συνέντευξη Τύπου, που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου, την οποία καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) “αναγνωρίζοντας την επιδίωξη της ευτυχίας ως βασικό δικαίωμα και σκοπό του ανθρώπου” (Ψήφισμα 66/281 του 2012), θα εστιάσει στην Πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών (που έχει ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα),ώστε να αναγνωριστεί το ανθρώπινο δικαίωμα της επιδίωξης της ευτυχίας (ευδαιμονίας) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δικαίωμα της ευτυχίας δεν συμπεριλαμβάνεται στον Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010/C 83/02) με συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων, παρότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ κάθε άνθρωπος έχει από την φύση του δικαίωμα να αναζητά καθημερινά την ευτυχία του (την ευδαιμονία του, κατά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους).

bigstock Happy family together parents 87654161

Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως. Γι' αυτό και φιλοσοφικά ευαισθητοποιημένοι Έλληνες πολίτες έγραψαν την “Διακήρυξη του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” («Διακήρυξη της Παλλήνης»), δημιούργησαν την ενημερωτική ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu στην οποία βρίσκεται η διακήρυξη μεταφρασμένη σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες και έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Συνέντευξη Τύπου θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο Δήμαρχος Παλλήνης, εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ευτυχίας, της Οργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας και του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Μπουτάν.

Ας σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ καθιέρωσε την παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας μετά από πρόταση του κράτους του Μπουτάν, το οποίο έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες την ετήσια μέτρηση του συνολικού ποσοστού ευτυχίας του λαού του.

Διαβάστε ακόμη:

Πού βρίσκεται η ευτυχία; Αυτά είναι τα τρία μυστικά της σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Έρευνα: Πιο ευτυχισμένη η ζωή χωρίς το Facebook

Η 4η πιο δυστυχισμένη χώρα του κόσμου η Ελλάδα