ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Ο Ζίκα είναι αιτία νευρολογικών παθήσεων

Ο ιός Ζίκα μπορεί όντως να είναι αιτία μικροκεφαλίας, συνδρόμου Guillain-Barre και άλλων νευρολογικών νοσημάτων, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΠΟΥ: Ο Ζίκα είναι αιτία νευρολογικών παθήσεων

Σε έκθεσή της, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιεί την εντονότερη έως σήμερα φρασεολογία για να περιγράψει τη συσχέτιση μεταξύ των νοσημάτων αυτών και του ιού.

Σε ανάλογη έκθεσή του πριν από μία εβδομάδα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι «είναι πολύ πιθανό» να αποτελεί ο ιός Ζίκα αιτία μικροκεφαλίας και άλλων νευρολογικών παθήσεων, ενώ στη νέα έκθεση αναφέρει ότι «βάσει των μελετών, υπάρχει ισχυρή επιστημονική συμφωνία πως ο ιός Ζίκα αποτελεί αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre, της μικροκεφαλίας και άλλων νευρολογικών παθήσεων».

Σύμφωνα με την έκθεση, από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως και τις 30 Μαρτίου 2016 έχει υπάρξει μετάδοση του ιού Ζίκα σε συνολικώς 61 χώρες και περιοχές.

Σε τέσσερις από αυτές (Νήσοι Κουκ, Γαλλική Πολυνησία, Νήσος του Πάσχα, Νέα Καληδονία) η επιδημία του ιού έχει πλέον τελειώσει.

Σε έξι άλλες (Αργεντινή, Χιλή, Γαλλία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ) έχουν αναφερθεί κρούσματα τα οποία κατά πάσαν πιθανότητα οφείλονται σε σεξουαλική μετάδοση, αφού δεν έχουν εντοπιστεί μολυσμένα κουνούπια ούτε οι πάσχοντες είχαν ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με εξάπλωση του ιού.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εντοπίζονται κρούσματα μικροκεφαλίας σχετιζόμενα με τον ιό Ζίκα σε χώρα εκτός Βραζιλίας. Πρόκειται για την Κολομβία όπου διερευνώνται 32 κρούσματα μικροκεφαλίας, τα οκτώ εκ των οποίων ήδη έχουν βγει θετικά στον ιό Ζίκα.

Η Βραζιλία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, ενώ τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας από πέρυσι τον Οκτώβριο έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 5.230.

Όσον αφορά το σύνδρομο Guillain-Barre, που προκαλεί παροδική παράλυση, συνολικά 13 χώρες και περιοχές έχουν αναφέρει αύξηση στα κρούσματά του από τότε που εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού Ζίκα στα εδάφη τους.