ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χρήση κάνναβης στην εγκυμοσύνη αυξάνει το κίνδυνο για λιποβαρή μωρά

Οι γυναίκες που κατά την εγκυμοσύνη τους καπνίζουν κάνναβη, κινδυνεύουν να γεννήσουν μωρό λιποβαρές, το οποίο θα πρέπει να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με μια νεα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η χρήση κάνναβης στην εγκυμοσύνη αυξάνει το κίνδυνο για λιποβαρή μωρά

Η μελέτη επισημαίνει ότι, καθώς η κάνναβη και τα προερχόμενα από αυτήν ναρκωτικά (μαριχουάνα, χασίς, χασισέλαιο κ.α.) γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή διεθνώς, τόσο οι γιατροί, όσο και οι χρήστες, ιδίως οι γυναίκες, πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα για τους πιθανούς κινδύνους.

Τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες, η κάνναβη πραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη. Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών τη χρησιμοποιούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Εχίρι του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Οpen, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στις συνέπειες της κάνναβης στο μωρό, έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι έγκυες που καπνίζουν κάνναβη, έχουν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας. Επίσης, τα έμβρυα στη μήτρα που εκτίθενται στην κάνναβη, είναι 77% πιθανότερο να γεννηθούν με βάρος κατώτερο του φυσιολογικού, ενώ είναι διπλάσια η πιθανότητα να χρειαστεί η εισαγωγή τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την χρήση κάνναβης με αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημέτων, ψύχωσης, μόλυνσης με ιό HIV (AIDS), ηπατίτιδας, ενδοκαρδίτιδας, φυματίωσης κ.α. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος για ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου.

Διαβάστε επίσης:

Δραστική ουσία της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει παιδιά με επιληψία

Τι ξέρουν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για τη μαριχουάνα

Η βασική ουσία της κάνναβης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά η πολλή μαριχουάνα κάνει ζημιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ