ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς μεταβάλλεται το σχήμα της γυναικείας λεκάνης στην πορεία του χρόνου

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που είχαμε έως σήμερα αναφορικά με τη δομή της γυναικείας λεκάνης.

Πώς μεταβάλλεται το σχήμα της γυναικείας λεκάνης στην πορεία του χρόνου

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η γυναικεία λεκάνη έχει προκαθορισμένες διαστάσεις, ωστόσο Ελβετοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι η δομή της πυέλου προσαρμόζεται στις ανάγκες τις γυναίκας με την πάροδο του χρόνου.

Στην αρχή, δηλαδή, σταδιακά διευρύνεται για να αντεπεξέλθει στον τοκετό και στη συνέχεια συρρικνώνεται.

«Πολλοί επιστήμονες έχουν κατά καιρούς διατυπώσει την άποψη ότι η γυναικεία πύελος είναι προγραμματισμένη για εξελικτικούς λόγους να ανταποκριθεί στον τοκετό. Και παράλληλα πιστεύουν ότι η πυελική περιοχή στους άνδρες μπορεί να αλλάξει την αναπτυξιακή της πορεία, από την εφηβεία και έπειτα, λόγω της αύξησης των επιπέδων της τεστοστερόνης. Η μελέτη μας όμως υποστηρίζει το αντίθετο», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μάρσια Πονς ντε Λεόν από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Δε φαίνεται, ωστόσο, να ισχύει το ίδιο και για την ανδρική λεκάνη, η οποία φαίνεται να ακολουθεί ένα γενετικά προκαθορισμένο αναπτυξιακό μονοπάτι.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αξονικές τομογραφίες σε 275 άτομα διαφόρων ηλικιών. Γενικά, διαπίστωσαν ότι στα αρχικά στάδια της ζωής του ανθρώπου η πύελος αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο σε αγόρια και κορίτσια. Έπειτα, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 10 ετών, τα δύο φύλα ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μέχρι την ηλικία των 25 ετών η οστική δομή της γυναικείας λεκάνης έχει αλλάξει έτσι ώστε να παρέχει ένα ευρύ γεννητικό κανάλι. Και όταν πια, άνδρες και γυναίκες βρίσκονται μεταξύ τα 25 και 30 έτη ζωής, τότε οι διαφορές είναι πλέον έντονες, λόγω της κορύφωσης της γυναικείας γονιμότητας.

«Στην ηλικία των 40 αρχίζουν πια τα πράγματα να αλλάζουν και πάλι. Τότε η γυναικεία πύελος αρχίζει μια πορεία σύγκλισης με την ανδρική, λόγω της σταδιακής στένωσης του γεννητικού καναλιού. Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο τι σημαίνουν όλα αυτά για την μέση γυναίκα, και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στον τοκετό μετά από κάποια ηλικία. Πάντως μια γυναίκα 40 ετών έχει ακόμα θηλυκή λεκάνη. Και αν κοιτάξεις την πύελο μιας γυναίκας 80 ετών και πάλι μπορείς να την ξεχωρίσεις απ’ αυτή του άνδρα», σχολιάζει ο Δρ Τζον ντε Λάνσεϊ, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα φτιάξετε το απόλυτο smoothie αδυνατίσματος!

Κόκκινα μάτια: Τι προκαλεί το ενοχλητικό σύμπτωμα (λίστα)