ΥΓΕΙΑ

Διαταραχές πυελικού εδάφους στις γυναίκες: Ποιες είναι και πού οφείλονται (εικόνες)

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από μία ομάδα μυών και συνδετικού ιστού στο κάτω μέρος της λεκάνης, σε άνδρες και γυναίκες.

Διαταραχές πυελικού εδάφους στις γυναίκες: Ποιες είναι και πού οφείλονται (εικόνες)

Σε αυτό το στρώμα μυών «κάθονται» τα όργανα της πυέλου: στις γυναίκες ουροδόχος κύστη, μήτρα και έντερο και στους άνδρες, ουροδόχος κύστη και έντερο. Αυτή η ομάδα μυών, ελέγχει τις λειτουργίες του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι διαταραχές του πυελικού εδάφους εμφανίζονται συχνά μετά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό με επακόλουθο την ακράτεια ούρων ύστερα από γέλιο, φτέρνισμα, βήχα, άρση βάρους ή σωματική άσκηση.

Στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, η γενικότερη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και σε ότι αφορά τους μύες του πυελικού εδάφους το βασικό σύμπτωμα είναι η ακράτεια ούρων και ακολουθούν ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, οι επανειλημμένες ουρολοιμώξεις αλλά και οι διαταραχές της ορθοπρωκτικής λειτουργίας.

Η θεραπεία των διαταραχών του πυελικού εδάφους μπορεί να περιλαμβάνει εκγύμναση των μυών με τις ασκήσεις Kegel, συντηρητικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκράτηση πυελικού εδάφους με τη χρήση botox, ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές όπως η τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης ή επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη χρήση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Στις διαταραχές του πυελικού εδάφους περιλαμβάνονται επίσης: