ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μίνι ρομπότ αφαιρεί μπαταρίες από το στομάχι (pics&video)

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ-οριγκάμι, το οποίο καταπίνεται διπλωμένο μέσα σε κάψουλα και είναι ικανό, αφού βγει από αυτήν και ξεδιπλωθεί μόνο του, να... κόβει βόλτες στο στομάχι και να εκτελεί «αποστολές», όπως να απομακρύνει ξένα σώματα από το πεπτικό σύστημα.

Μίνι ρομπότ αφαιρεί μπαταρίες από το στομάχι (pics&video)

Σε πειράματα που έγιναν σε τεχνητό στομάχι, προσομοίωση του πραγματικού, το ρομπότ μπόρεσε να αφαιρέσει μια μικρή στρογγυλή μπαταρία που υποτίθεται ότι είχε καταπιεί κάποιος.

{youtube}3Waj08gk7v8{/youtube}

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, το ρομπότ μπορεί να τροποποιηθεί μελλοντικά ώστε να χορηγεί επίσης φάρμακα αλλά και να πραγματοποιεί επεμβάσεις σε δυσπρόσιτα σημεία του στομάχου και του εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντανιέλα Ρας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών & Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική παρουσίαση σε διεθνές συνέδριο ρομποτικής και αυτοματισμού.

miniorigamirobot

Η κίνηση του ρομπότ καθοδηγείται από εξωτερικά μαγνητικά πεδία, ενώ το υλικό κατασκευής του είναι βιοσυμβατό. Το ρομποτάκι διπλώνεται μέσα στην κάψουλα (όπως η ιαπωνική τεχνική «οριγκάμι» για το δίπλωμα του χαρτιού) και, όταν αυτή διαλυθεί στο στομάχι, το μηχάνημα με δικές του δυνάμεις αποκτά το κανονικό σχήμα.

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο πολλές χιλιάδες μπαταρίες και άλλα αντικείμενα καταλήγουν σε στομάχια μικρών και μεγάλων, από λάθος ή σκοπίμως.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη βιοδιασπώμενη μπαταρία που λιώνει στο σώμα

Οι πρώτες ασφαλείς μπαταρίες για παιδιά, ακόμη και αν τις καταπιούν