ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν εξετάσεις και μαστογραφίες σε όλη την Ελλάδα από την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ε.Α.Ε.

Κίνηση «Μαστ», ένα πολύτιμο ταξίδι ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του Μαστού, ξεκινά τον Μάιο, από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. και την υποστήριξη του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Δωρεάν εξετάσεις και μαστογραφίες σε όλη την  Ελλάδα από την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ε.Α.Ε.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς μοιράζονται ως κοινό όραμα την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υπηρεσίες υγείαςπου βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Στόχος του ταξιδιού, που θα επισκεφθεί έναν σημαντικό αριθμό πόλεων της ελληνικής περιφέρειας, είναι κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού. Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι δυνατή στα αρχικά στάδια, γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Κίνηση «Μαστ», η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ε.Α.Ε. και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που την στελεχώνει, θα υποδεχθεί γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. μακροχρόνια άνεργες, ευρισκόμενες σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενες από φτώχεια κ.λπ), για την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και μαστογραφιών.

Τα τελευταία χρόνια η πρόγνωση των γυναικών με καρκίνο του μαστού φαίνεται να έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ο αριθμός των ασθενών που θεωρείται ότι έχουν πλέον ιαθεί αυξάνει συνεχώς, ενώ τόσο η επιβίωση όσο και η ποιότητα ζωής όλων όσων έχουν ασθενήσει έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Αυτή η ευχάριστη εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος της δεν οφείλεται σε κάποια νέα θεραπεία, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση, και στο ότι ολοένα και σε πιο πολλές γυναίκες η ασθένεια ανακαλύπτεται έγκαιρα, στα αρχικά στάδια.

Για να διαγνωστεί εγκαίρως ο καρκίνος του μαστού υπάρχουν τρεις δυνατότητες:

1. Η αυτοεξέταση των γυναικών

2. Η κλινική εξέταση από γιατρό και

3. Η μαστογραφία. Η μαστογραφία αποτελεί την πιο συχνή εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και η διαγνωστική ικανότητα της είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί δε να ανακαλύψει μία κακοήθεια πριν αυτή εντοπιστεί με την κλινική εξέταση. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας και τις ιδιαιτερότητες της παρουσίας της νόσου στην Ελλάδα, η Ε.Α.Ε. συστήνει την τακτική προληπτική μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες άνω των 40 ετών.