ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα φυσικό φλαβονοειδές, μπορεί να φρενάρει την «ομίχλη του εγκεφάλου»: Σημαντικές διαπιστώσεις του Δρ. Θεοχαρίδη

Σημαντικές διαπιστώσεις αναφορικά με την μνήμη, την κριτική σκέψη, την συγκέντρωση αλλά και την «ομίχλη του εγκφάλου», την οποία μπορεί να φρενάρει ένα φυσικό φλαβονοειδές, πραγματοποίησε πρόσφατα, ο Δρ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης, καθηγητής Φαρμακολογίας, Εσωτερικής Παθολογίας και Βιοχημείας.

Ένα φυσικό φλαβονοειδές, μπορεί να φρενάρει την «ομίχλη του εγκεφάλου»: Σημαντικές διαπιστώσεις του Δρ. Θεοχαρίδη

Ο κ. Θεοχαρίδης, είναι επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης φαρμάκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, και επισκέφθηκε την Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Στην ομιλία του με θέμα “Neuroimmune regulation of mast cell activation ”, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ερευνητική ανακάλυψη, η οποία βελτιώνει τις νευροψυχολογικές διεργασίες και τις νοητικές λειτουργίες, όπως τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την κριτική σκέψη. Στην παρουσίαση έδειξε για πρώτη φορά ότι πεπτίδια που προέρχονται από τους νευρώνες, σε συνέργεια με τις κυτοκίνες, οι οποίες προέρχονται από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, πυροδοτούν την αντίδραση βασικών κυττάρων υπεύθυνων για την αλλεργία, τα μαστοκύτταρα, με αποτέλεσμα να ελευθερώνουν ουσίες που προκαλούν χρόνια φλεγμονή.

Τα μαστοκύτταρα είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία τέτοιας φλεγμονής και στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και τη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε αυτό που οι ασθενείς αποκαλούν «ομίχλη εγκεφάλου».

Ο διακεκριμένος, διεθνούς φήμης καθηγητής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 1 στα 200 άτομα αντιμετωπίζουν brain fog, (σύγχυση εγκεφάλου, ομίχλη εγκεφάλου) και έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται παράλληλα με χρόνιες καταστάσεις ή άλλες ασθένειες, όπως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σύνδρομο ινομυαλγιών, σύνδρομο διάμεσης κυστίτιδας, σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επίσης ογκολογικοί ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα χημειοθεραπείας καθώς και οπιούχα φάρμακα, αντιμετωπίζουν brain fog, ένα σύνδρομο το οποίο μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν αντιμετωπιζόταν. Επίσης άτομα που υποφέρουν από καταστάσεις στρες, μιας και όπως δήλωσε, πρώτοι έδειξαν ότι, η πρώτη ορμόνη που ελευθερώνεται με το στρες πυροδοτεί ορισμένα κύτταρα του άνοσου συστήματος, ανοίγει ο εγκεφαλικός φραγμός και εστιασμένα στην περιοχή του εγκεφάλου δημιουργείται τοπική φλεγμονή, η οποία επηρεάζει καθοριστικά, πολλές φορές, την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Όπως ανέφερε ο Dr. Θεοχαρίδης, η λουτεολίνη, ένα φυσικό φλαβονοειδές, αναστέλλει αυτές τις διεργασίες και έχει ευεργετικές επιδράσεις στους ασθενείς λόγω της αντιφλεγμονώδους και νευροπροστατευτικής δράσης της. Η λουτεολίνη, σε συνδυασμό με άλλα ωφέλιμα συστατικά, κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα, με την εμπορική ονομασία BrainGain.

Διαβάστε ακόμη:

Φλαβονοειδή: Τα ισχυρά φάρμακα της φύσης - Δείτε πού βρίσκονται

Οι επιστήμονες πέτυχαν για πρώτη φορά αναγέννηση της φλοιονωτιαίας οδού χάρη στα βλαστοκύτταρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ