ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φλαβονοειδή: Τα ισχυρά φάρμακα της φύσης - Δείτε πού βρίσκονται

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις βιταμίνες C και Ε ως αντιοξειδωτικές. Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι τα φλαβονοειδή, που δίνουν το κόκκινο χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικά.

Φλαβονοειδή: Τα ισχυρά φάρμακα της φύσης - Δείτε πού βρίσκονται

Η πολύτιμη και σημαντική ομάδα φυσικών ουσιών, τα φλαβονοειδή, βρίσκεται στα κουκούτσια των σταφυλιών, στα μύρτιλα, στα μούρα και στα κράνα. Είναι γνωστά ως ανθοκυανίνες και ολιγομερείς ανθοκυανιδίνες, και αποτελούν πολύ ισχυρούς θεραπευτικούς παράγοντες. Είναι εξαιρετικά ασφαλή καθώς δεν υπάρχουν παρενέργειες, αντενδείξεις ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Για ισχυρό ανοσοποιητικό: Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι από τα ισχυρότερα φλαβονοειδή και πολύτιμο στήριγμα για το ανοσοποιητικό μας. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ιώσεων αλλά και νεοπλασμάτων, καθώς τα φλαβονοειδή είναι επίσης αντιικά και αντικαρκινογενετικά, χωρίς να βλάπτουν υγιή κύτταρα.

bigstock White Grapes On Dark Wooden Ba 119653937

Για δυνατή καρδιά: Έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, μεγαλύτερη και από την ασπιρίνη, χωρίς να έχουν τις παρενέργειές της. Βελτιώνουν το κυκλοφορικό και ενδυναμώνουν τα τοιχώματα των αγγείων, των φλεβών και της καρδιάς ενώ εμποδίζουν τις ευρυαγγείες, την κατακράτηση υγρών και την εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας κατά μήκος των αρτηριών και των αγγείων. Επίσης, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι σταφυλιού είναι εξαιρετικοί για τη φλεβική ανεπάρκεια, που προκαλεί οίδημα, πόνο, πρήξιμο, κόπωση, κνησμό και κράμπες.

Για γερά κόκαλα: Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι και αντιφλεγμονώδες, ενώ ενισχύει το κολλαγόνο βοηθώντας στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς το κολλαγόνο διατηρεί την υγεία του δέρματος, των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων.

Πολύτιμο φυσικό βοήθημα: Καθώς οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται με πολλές νόσους (καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, Alzheimer κ.λπ.) το εκχύλισμα των σπόρων σταφυλιού και των μύρτιλων χρησιμοποιείται ως πολύτιμο βοήθημα για όλες αυτές τις καταστάσεις. Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες ιδιαίτερα των κράνων αλλά και των μύρτιλων είναι φυσικά αντιβιοτικά απέναντι στο E.coli, καθώς το εμποδίζουν να αποικίσει στα τοιχώματα των οργάνων του ουροποιητικού. Τέλος, παρέχουν φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), ενώ μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή αγωγή αθλητικών και χειρουργικών τραυμάτων.

865fba6241c95fa7a36dafa085a83c14 L

Σαν τα μάτια σου: 'Έχει αποδειχτεί ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και των μύρτιλων βοηθά στη μυωπία, ελαττώνει την ευαισθησία στο έντονο φως, βελτιώνει τη νυχτερινή όραση και μειώνει το οπτικό στρες και την οπτική κόπωση σε όσους περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε υπολογιστή κ.λπ. Σε σοβαρότερα προβλήματα όρασης, βοηθά στην : αντιμετώπιση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και της διαβητικής ρετινοπάθειας.

Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα κρατήσετε μακριά τα κιλά της ηλικίας

Το φρούτο που σώζει τα μάτια σας!

Φλαβονοειδή: Πώς ωφελούν την υγεία και πού θα τα βρείτε