ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μισθολογικά κατώτερες οι γυναίκες γιατροί σε σύγκριση με τους άντρες

Δεν είναι όλοι οι γιατροί ίσοι –ενώπιον του εργοδότη τους ή και του πελάτη τους τουλάχιστον. Οι άνδρες πληρώνονται πολύ καλύτερα από τις γυναίκες συναδέλφους τους και οι λευκοί καλύτερα από τους μαύρους, οπότε μια μαύρη γυναίκα γιατρός βρίσκεται στη βάση της μισθολογικής κλίμακας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Μισθολογικά κατώτερες οι γυναίκες γιατροί σε σύγκριση με τους άντρες

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 γιατρών σε διάστημα 14 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ένας λευκός άνδρας γιατρός στις ΗΠΑ έχει μέσο ετήσιο εισόδημα 254.042 δολαρίων έναντι 188.230 δολαρίων του μέσου μαύρου άνδρα γιατρού, δηλαδή μια διαφορά της τάξης του 35% περίπου. Η λευκή γυναίκα γιατρός έχει μέσο ετήσιο εισόδημα 163.234 δολαρίων και η μαύρη γιατρός 152.784 δολαρίων.

Με άλλα λόγια, παρά τους αγώνες για ισότητα των φύλων και των φυλών, οι διαφορές ζουν και βασιλεύουν ακόμη και στην ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου, παρ’ όλο που όλοι οι γιατροί έχουν την ίδια υψηλή μόρφωση και κάνουν την ίδια απαιτητική εργασία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι διαφορές αυτές στα εισοδήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση διαφορές μεταξύ των γιατρών στην ειδικότητα, στον αριθμό των ωρών εργασίας, στη γεωγραφική περιοχή, στην εμπειρία κάθε γιατρού ή άλλους παράγοντες.

Για «βαθιά ανησυχητικά ευρήματα» έκανε λόγο ο Τζένα και τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, δεν αποτελούν κίνητρο για να εισέλθουν στο επάγγελμα του γιατρού οι πραγματικά καλύτεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ