ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θέμα των εξαρτήσεων στο ΚΥΣΚΟΙΠ & η ανάγκη για βιωσιμότητα των μονάδων του ΚΕΘΕΑ

Το θέμα των εξαρτήσεων στο ΚΥΣΚΟΙΠ & η ανάγκη για βιωσιμότητα των μονάδων του ΚΕΘΕΑ

Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στο θέμα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών, αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι το θέμα συζητείται σήμερα Πέμπτη σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) με θέμα «Δημόσιες Πολιτικές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων».

Η ειδική θεματική συνεδρίαση πραγματοποιείται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Αντικείμενο είναι η αξιοποίηση των θετικών παραδειγμάτων και των βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η αποτελεσματική υλοποίηση δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων συνιστούν σημαντικούς πυλώνες του Νέου Κοινωνικού Κράτους.

Να σημιεώσουμε ότι στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και θα συμμετάσχουν οι ακόλουθοι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας: ΚΕΘΕΑ, Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω – Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (18 Άνω), ΟΚΑΝΑ και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εξαρτημένους και οικογένειες υποστήριξε το ΚΕΘΕΑ το 2015, σύμφωνα με τον απολογισμό του έργου του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, συνεπές στη δέσμευσή του για διαφάνεια και λογοδοσία. Συγχρόνως, ανέπτυξε νέες δράσεις, μέσα από ΕΣΠΑ και χορηγίες, για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες, με έμφαση στους χρήστες στον δρόμο και στα άτομα με διπλή διάγνωση. Προτεραιότητα του ΚΕΘΕΑ είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των νέων μονάδων μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους.

Στον κύριο κορμό θεραπευτικών υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, σε 26 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα, καλύφθηκαν 6.688 θέσεις θεραπείας-επανένταξης. Ταυτόχρονα υποστηρίχθηκαν 5.628 μέλη οικογενειών. Ο χρήστης που ζητά θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ έχει ξεκινήσει, με χρήση κάνναβης, στην ηλικία των 16 ετών. Σχεδόν ένα χρόνο πριν έχει εγκαταλείψει το σχολείο. Στα 19,5 αρχίζει τη συστηματική χρήση ηρωίνης. Στα 22 του χρόνια περίπου την χρησιμοποιεί πρώτη φορά ενέσιμα, ενώ την ίδια περίοδο συλλαμβάνεται πρώτη φορά.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ζητούν σταθερότητα χρηματοδότησης και κάλυψη των συνολικών αναγκών σε προσωπικό. Επισημαίνουν ότι τα κονδύλια που διατίθενται στη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων δεν πρέπει να λογίζονται ως δαπάνη αλλά ως επένδυση στη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή.  Κάνουν επίσης λόγο για θολό και συγκεχυμένο τοπίο από πλευράς εθνικής πολιτικής και στρατηγικής και ζητούν εθνικό σχέδιο δράσης και συντονισμό, όπως προβλέπεται, άλλωστε, και από τον νόμο 4139.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκρίθηκαν 80 προσλήψεις σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

«Χωρίς εσένα αποκλείεται»: Καμπάνια του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

BEST OF NETWORK

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται

Κορονοϊός: Τραγική κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

Νέες τουρκικές NAVTEX: Θέλουν να «μπλοκάρουν» ελληνικές ασκήσεις – Απαιτούν αποστρατικοποίηση

ΟΑΕΔ - Επίδομα - Δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Τρόμος: Έσκασε ηλεκτρική σκούπα και πήγε να σκοτώσει 44χρονη μητέρα

Χριστουγεννιάτικες αγορές με sms και τη μέθοδο click away - Πώς θα ψωνίσουμε τις γιορτές

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι βουλευτές που φοράνε πάλι ιατρικές ποδιές λόγω Covid 19