ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Ζίκα, κουνούπια, τσιμπούρια και σκνίπες: Απαντήσεις από ειδικούς σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ

Απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αν κινδυνεύει η χώρα μας από τον ιό Zika, αν η λοίμωξη που προκαλείται από το δήγμα μολυσμένου εντόμου είναι σοβαρή στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς και τι πρέπει να προσέχουν όσοι ταξιδεύουν σε περιοχές που η ιογενής νόσος είναι σε έξαρση, δόθηκαν από ειδικούς επιστήμονες σε θέματα Λοιμώξεων, Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Βιολογίας και Εντομολογίας, σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το ΕΚΠΑ την Δευτέρα, στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του Ιδρύματος.

Ιός Ζίκα, κουνούπια, τσιμπούρια και σκνίπες: Απαντήσεις από ειδικούς σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υποχρέωση των Πανεπιστημίων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία ή πρέπει να τύχουν προσοχής.

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), καθηγητής Γ. Παπαδούλης, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη συμβολή του ΓΠΑ στα ζητήματα αυτά και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας όλων των επιστημονικών φορέων για την αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων, όπως το συγκεκριμένο.

Ο Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δ/ντής του ΠΜΣ "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας" και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ εξήρε την «στροφή» του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή σήμερα το ζήτημα των νόσων από ξενιστές. Τα νοσήματα αυτά, ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργκ δεν έχουν σύνορα. Επίσης, στην ομιλία του αναφέρθηκε σε «ξεχασμένα» νοσήματα που επανακάμπτουν, ενώ τόνισε τη σημασία του «One health approach» που εισάγει η ημερίδα, δηλαδή της συνολικής αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας από διαφορετικές ειδικότητες και επιστήμες. Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Π. Σφηκάκης, και η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ κ. Χ. Λεμονίδου.

Στην ομιλία του με θέμα «Νοσήματα μεταδιδόμενα με διαβιβαστές» ο Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ιστορία των μεταδιδόμενων νοσήματα από ξενιστές στη χώρα μας. Επίσης, παρουσίασε τις σχετικές δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τέλος, εστίασε στον ιό ΖΙΚΑ και στα προβλήματα που προκαλεί. Είναι και σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ανέφερε. Χρειάζεται ενημέρωση, επικοινωνία και τακτικός έλεγχος διαβιβαστών. Ιδιαιτέρως ευπαθής ομάδα θεωρούνται οι έγκυες και τα νεογνά.

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Εμμανουήλ στην ομιλία του με θέμα «Τα κουνούπια και άλλα αρθρόποδα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο και τα αγροτικά ζώα» παρουσίασε αναλυτικά τους πιθανούς διαβιβαστές παθογόνων παραγόντων. Τα κουνούπια συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, επίσης, την προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις κατσαρίδες, τους κοριούς και τους ψύλλους, που μεταδίδουν μηχανικά πολλά σοβαρά νοσήματα. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ τα κουνούπια απειλούν μεγάλο πληθυσμό για τη μετάδοση νοσημάτων. Επίσης και οι σκνίπες. Τα τσιμπούρια αποτελούν, μετά τα κουνούπια, τα κυριότερα αρθρόποδα στη μετάδοση νοσημάτων.

Στη συνέχεια ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Α. Λεγάκις αναφέρθηκε στην πανίδα των κουνουπιών της Ελλάδας και στη μετάδοση νοσημάτων από αυτά. Τέλος, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Α. Δημοσχάκης, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή που μπορεί και πρέπει να έχει η ακαδημαϊκή κοινότητα στην ευημερία του τόπου, ανέπτυξε την εμπειρία από τον Έβρο στο ζήτημα των κουνουπιών και στη μετάδοση νοσημάτων από αυτά. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι τα νερά από τις πρόσφατες πλημμύρες έμειναν στάσιμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελώντας εστία συγκέντρωσης εντόμων. Αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Δημοσχάκης στην έλλειψη μέτρων προφύλαξης από τη γείτονα Τουρκία, ιδιαιτέρως στους εκτεταμένους ορυζώνες που διαθέτει στα σύνορα με τη χώρα μας.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση και δόθηκαν πρακτικές οδηγίες πρόληψης. Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες προφύλαξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ