ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κόστος του καρκίνου σε εποχές λιτότητας: 70 νέες θεραπείες παγκοσμίως, χωρίς αποζημίωση οι περισσότερες

Η καταγραφή της κατάστασης στη χώρα μας αναφορικά με τον καρκίνο, αλλά και η αναζήτηση λύσεων, αποτελεί το αντικείμενο του 1ου Συνεδρίου «Πολιτική και Διαχείριση του Καρκίνου- Βέλτιστη Πρακτική VS Οικονομικοί Περιορισμοί» το οποίο πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Το κόστος του καρκίνου σε εποχές λιτότητας: 70 νέες θεραπείες παγκοσμίως, χωρίς αποζημίωση οι περισσότερες

Καθώς όλα τα συστήματα υγείας αναγκάζονται να ασκούν περιοριστική πολιτική στους προϋπολογισμούς για την υγεία, η Ελλάδα, στη δύσκολη περίοδο που διανύει, υποχρεούται να στραφεί στην εφαρμογή μεθόδων αξιολόγησης κόστους- αποτελεσματικότητας και σε δομικές αλλαγές στη χρηματοδότηση της υγείας. Κάτι, μάλιστα, που μοιάζει επιτακτικό στη διαχείριση του καρκίνου, που δεν απειλεί μόνο την ανθρώπινη ζωή αλλά και τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία, σε παγκόσμια κλίμακα, άρχισαν να εφαρμόζονται 70 νέες θεραπείες για πάνω από 20 διαφορετικά είδη όγκων, χωρίς πολλά από αυτά να αποζημιώνονται. Ως συνέπεια, το συνολικό κόστος θεραπείας του καρκίνου εκτινάχθηκε κατά 11,5% μόνο τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τα 107 δισ $ το 2015. Η Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, δεν βγαίνει αλώβητη.

Οι προβληματισμοί γύρω από το αν πρέπει να γίνεται μαζικός έλεγχος πληθυσμού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, σε σχέση πάντοτε με την επίπτωση στην Οικονομία, είναι χαρακτηριστικοί του Συνεδρίου.

badd2c4e5852858500fadc41e903d846 L

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τη βελτίωση των νεοπλασματικών θεραπειών, αυξάνεται ο αριθμός των καρκινοπαθών που επιβιώνουν ελεύθεροι νόσου για πολλά χρόνια.

Στο Συνέδριο, λοιπόν, εύλογα τίθεται το ερώτημα «πως πρέπει να γίνεται η παρακολούθησή τους». Όσον αφορά στους συχνότερους καρκίνους, φαίνεται ότι:

- Στον καρκίνο του μαστού δεν ωφελούν οι πολλές απεικονιστικές εξετάσεις. Πάντως είναι σημαντική η ετήσια μαστογραφία για ανίχνευση δεύτερων πρωτοπαθών καρκίνων μαστού.
- Στον καρκίνο του εντέρου η πρώιμη διάγνωση της υποτροπής μπορεί να οδηγήσει σε ίαση και επομένως συνιστάται εντατικοποιημένος έλεγχος με απεικονιστικές εξετάσεις και τον καρκινικό δείκτη CEA (κάθε 6 μήνες). Η παρακολούθηση αυτή είναι, βέβαια, κοστοβόρος.
- Η παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη δεν απαιτεί απεικονιστικές εξετάσεις. Οι απεικονιστικές εξετάσεις γίνονται όταν ανέβει το PSA.
- Στον καρκίνο του πνεύμονα συνιστώνται αξονικές ανά εξάμηνο τα 2 πρώτα έτη, ακολουθούμενες από ετήσια αξονική χαμηλής δόσης ακτινοβολίας.

Φαρμακευτική θεραπεία. Γενόσημα & Βιοομοειδή. Μια πρόκληση για το μέλλον

Όπως θα επισημανθεί στη διάρκεια του Συνεδρίου, τα συνολικά παγκόσμια ετήσια κέρδη από ογκολογικά φάρμακα ετησίως ανέρχονται στα $100 δισεκατομμύρια. Μεταξύ των ογκολογικών φαρμάκων κάποια είναι μικρά μόρια ενώ άλλα βιολογικοί παράγοντες.

- Τα γενόσημα είναι αντίγραφα μικρών μορίων, και έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος από τα πρωτότυπα. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια αγορά τους θα ανέλθει στα $350 δισεκατομμύρια το 2016.
- Τα βιοομοειδή είναι τα αντίγραφα των βιολογικών παραγόντων. Η παγκόσμια αγορά των βιοομοειδών υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα $390 δισεκατομμύρια το 2019.

Δεδομένης της γιγαντιαίας παγκόσμιας δαπάνης σε αντικαρκινικά φάρμακα ετησίως, η χρήση γενοσήμων και βιοομοειδών, κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια σημαντική μείωση του κόστους καταπολέμησης του καρκίνου.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών με καρκίνο

Πολλές φορές, νέες θεραπείες προσφέρουν κάποιο επιπλέον θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό πραγματοποιείται με ένα οικονομικά δυσβάσταχτο κόστος με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στο εγγύς μέλλον. Καθοριστικό ρόλο για τον περιορισμό αυτού του κινδύνου έχουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών, καθώς - όπως θα τονισθεί στο Συνέδριο - και τα δύο σχετίζονται άμεσα με την οικονομική διαχείριση του καρκίνου.

Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα αποτελούν επιστημονικά τεκμηριωμένη περιγραφή της φαρμακευτικής αντιμετώπισης συγκεκριμένων νόσων ή παθολογικών καταστάσεων. Καταρτίζονται και αναθεωρούνται σε τακτική βάση από τις αναγνωρισμένες από το ΚΕΣΥ Ιατρικές-επιστημονικές Εταιρείες και, όπως θα επισημανθεί, απαιτείται διαφάνεια, ανοιχτή διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δυνατότητα αντιρρήσεων/ενστάσεων καθώς και δευτεροβάθμια αξιολόγηση.

Όσον αφορά στα αξιόπιστα δεδομένα μητρώου καρκίνου, αυτά θα πρέπει να παρέχουν θεμελιώδεις πληροφορίες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της πρόληψης του καρκίνου, τον έλεγχο της νόσου και τα προγράμματα θεραπείας.