ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γυναίκα 107 ετών η γηραιότερη δότρια οργάνων

Μία γυναίκα από τη Σκωτία που πέθανε στην ηλικία των 107 ετών είναι η γηραιότερη δότρια οργάνων στον κόσμο, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό μεταμοσχεύσεων.

Γυναίκα 107 ετών η γηραιότερη δότρια οργάνων

Από την 107χρονη Σκωτσέζα οι γιατροί αφαίρεσαν τους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών, τους οποίους μεταμόσχευσαν σε μία πολύ νεώτερη ασθενή, σώζοντας την όρασή της, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Λέσλι Χόγκαν.

Η δότρια, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, δηλώθηκε ως δωρήτρια οργάνων πέρυσι, στα 106 της χρόνια, όταν κλήθηκε να συμμετάσχει σε διαφημιστικό σποτ της ενημερωτικής εκστρατείας «We Need Everybody» την οποία πραγματοποιεί η Υπηρεσία Αιμοδοσίας & Μεταμοσχεύσεων του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHSBT) για να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τις μεταμοσχεύσεις.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι και ότι η ηλικία αποτελεί εμπόδιο για τη δωρεά οργάνων. Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας, πολλές μεταμοσχεύσεις νεφρών έχουν γίνει με επιτυχία με δότες 80άρηδες ανθρώπους, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι ανάγκες για νεφρικά μοσχεύματα είναι τεράστιες σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας του σακχαρώδους διαβήτη και της υπέρτασης.