ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων για έξι ασθενείς από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»

Μια από τις μεγαλύτερες στα ελληνικά χρονικά «γέφυρες ζωής» μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης στήθηκε με αφετηρία τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και τη δωρεά οργάνων από 50χρονo ασθενή που έχασε τη δική του μάχη, ύστερα από ατύχημα.

 

«Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων για έξι ασθενείς από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»

Κατόπιν των απαιτούμενων κλινικών εξετάσεων με τις οποίες διαπιστώθηκε ο θάνατος του εγκεφαλικού στελέχους του άτυχου ασθενούς, η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει ζωτικά όργανά του, προκειμένου να κερδίσουν τη δική τους μάχη άλλοι πάσχοντες.

Ακολούθησε μια μαραθώνια επιχείρηση για τη λήψη οργάνων, που κινητοποίησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου υπό τη γενική εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), ο οποίος καθόρισε και την επιλογή των ληπτών.

Ειδικότερα, βρέθηκαν συμβατοί ασθενείς για λήψη οργάνων και δόθηκαν η καρδιά, το ήπαρ, οι νεφροί, δέρμα και οι κερατοειδείς του άτυχου δότη. Σε πλήρη συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ., όλα τα όργανα μεταφέρθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η καρδιά μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή του «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου», το ήπαρ σε ασθενή που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, οι κερατοειδείς σε ασθενή στο Αττικό, το δέρμα σε ασθενή στο Γ.Ν.Α. «Γιώργος Γεννηματάς» και οι νεφροί σε δύο συμβατούς νεφροπαθείς που νοσηλεύονται στον «Ευαγγελισμό» και στο «Λαϊκό Νοσοκομείο», αντίστοιχα.

Τον συντονισμό της «γέφυρας ζωής» και την άμεση επικοινωνία με τον Ε.Ο.Μ. σε κάθε στάδιο της επιχείρησης, είχε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Μ.Ε.Θ. του «Ερρίκος Ντυνάν», Σιμόνα Βιρτζίλι η οποία δήλωσε με την ολοκλήρωση της πολύωρης επιχείρησης:

«Όταν ο θάνατος στην Εντατική είναι πλέον γεγονός και ακολουθούνται όσα επιτρέπει η επιστήμη και το νομικό πλαίσιο, είναι ηθική υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε στην οικογένεια του εκλιπόντος και να προτείνουμε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ουραγός στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ