ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο 1 στους 5 με φυσιολογικό βάρος έχει προδιαβήτη

Μία από τις πιο συχνές επιπτώσεις στα παχύσαρκα ή με περιττά κιλά άτομα, είναι η εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.

Ο 1 στους 5 με φυσιολογικό βάρος έχει προδιαβήτη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης όμως, ένα στα πέντε άτομα με φυσιολογικό βάρος έχει προδιαβήτη, μια κατάσταση που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον Δρ Αρτς Μάινους, διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 45 ετών με φυσιολογικό βάρος έχουν προδιαβήτη.

«Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε το μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας περί υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να αναζητάμε τους πάσχοντες από διαβήτη, μεταξύ όσων έχουν περιττά κιλά ή είναι παχύσαρκοι» εξηγεί ο ερευνητής.

Ο Δρ Μάινους και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία από τις μελέτες U.S. National Health and Nutrition Examination Surveys της περιόδου 1988-1994 και 1999-2012, με έμφαση στα άτομα με φυσιολογικό βάρος, δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος από 18,5 έως 24,9.

Στην πρώτη μελέτη, το 10% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος είχε προδιαβήτη. Στο ίδιο δείγμα, στην δεύτερη μελέτη το ποσοστό είχε ανέβει στο 19%. Επίσης, το ποσοστό των ατόμων άνω των 45 ετών με προδιαβήτη είχε ανέβει από το 22% στην πρώτη έρευνα, στο 33% στην δεύτερη.

Ενώ σχεδόν το 6% των ατόμων με κανονικό βάρος είχε μεγαλύτερη του φυσιολογικού περίμετρο μέσης, σχεδόν το 8% είχε υπερβολικά μεγάλη μέση το 2012. Η αυξημένη περίμετρος μέσης θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

«Οι ανθυγιεινές αυτές αλλαγές στα άτομα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να αποδοθούν στην καθιστική ζωή» εικάζει ο Δρ Μάινους.

Άλλοι πάλι επιστήμονες εξηγούν ότι μπορεί να φταίει και ο τρόπος που υπολογίζουμε την παχυσαρκία και τα περιττά κιλά.

«Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας πολύ στυγνός τρόπος να μετρήσουμε την παχυσαρκία, διότι δεν αντικατοπτρίζει την κοιλιακή παχυσαρκία. Επίσης, και η γενετική παίζει ρόλο. Δεν είναι απαραίτητο κάθε παχύσαρκος να έχει διαβήτη, όπως και δεν είναι αναμενόμενο κάθε διαβητικός να είναι παχύσαρκος» εξηγεί ο Δρ Τζοελ Ζονσζέιν από το Ιατρικό Κέντρο «Montefiore» της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι θα πρέπει να εξατομικευτεί ο έλεγχος για τον διαβήτη ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικοί παράγοντες κινδύνου.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Family Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Κάθε πότε πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρό σας

Διαβήτης: Δείτε τα πρόωρα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Δείτε από τους παλμούς της καρδιάς σας αν κινδυνεύετε από διαβήτη