ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν πρέπει να συνδυάζετε το αλκοόλ με ενεργειακά ποτά

Γιατί δεν πρέπει να συνδυάζετε το αλκοόλ με ενεργειακά ποτά

Τα κοκτέιλ που περιέχουν αλκοόλ και κάποιο καφεϊνούχο ενεργειακό ποτό συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες κατάχρησης αλκοόλ, διαπίστωσαν ερευνητές από την Ερευνητική Εταιρία Αλκοολισμού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alcoholism: Clinical and Experimental Research, ο συνδυασμός αυτός προκαλεί εντονότερη επιθυμία για μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε σύνδεση με τα αλκοολούχα ποτά και τα ενεργειακά ποτά μεμονωμένα.

bigstock Energy drink closeup 9216371

Προκειμένου να εξερευνήσουν την επίδραση των αλκοολούχων ποτών και των ενεργειακών ποτών, τόσο μεμονωμένα όσο και συνδυαστικά, οι ερευνητές ζήτησαν από 26 ενήλικες (13 άντρες και 13 γυναίκες) να καταναλώσουν σε διάστημα 6 ημερών ένα συγκεκριμένο ποτό, χωρίς να γνωρίζουν τι περιείχε αυτό. Οι πιθανοί συνδυασμοί ήταν οι εξής:

1. βότκα + αναψυκτικό χωρίς καφεΐνη

2. βότκα + μικρή ποσότητα ενεργειακού ποτού

3. βότκα + μεγάλη ποσότητα ενεργειακού ποτού

4. αναψυκτικό χωρίς καφεΐνη

5. μικρή ποσότητα ενεργειακού ποτού

6. μεγάλη ποσότητα ενεργειακού ποτού

Μετά από κάθε στάδιο της δοκιμής, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την επιθυμία τους για αλκοόλ και μετρήθηκαν τα επίπεδα συγκέντρωσης αλκοόλ στην αναπνοή τους.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπέδειξαν ότι τα κοκτέιλ αλκοόλ και ενεργειακού ποτού αύξησαν την επιθυμία για περαιτέρω κατανάλωση αλκοόλ περισσότερο από το αλκοολούχο ποτό που συνδυάστηκε με αναψυκτικό, το σκέτο αναψυκτικό και το σκέτο ενεργειακό ποτό.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν αντίστοιχα ευρήματα δοκιμών σε ποντίκια που έχουν υποδείξει ότι η καφεΐνη –η οποία αποτελεί συστατικό πολλών ενεργειακών ποτών– προωθεί τις ιδιότητες «ανταμοιβής» του αλκοόλ.

Δείτε κι αυτό:

Ποιες είναι οι πιθανές «παρενέργειες» από τα ενεργειακά ποτά (γράφημα)

BEST OF NETWORK

PlusQueen