ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζώνη ασφαλείας: Για ποιο σημείο μειώνει στο μισό τον κίνδυνο κατάγματος

Η χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί ως γνωστό τον πιο εύκολο και φθηνό τρόπο για την αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ζώνη ασφαλείας: Για ποιο σημείο μειώνει στο μισό τον κίνδυνο κατάγματος

Από το 2006 η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλη την ΕΕ για όλα τα οχήματα.

Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 518.106 συμπατριώτες τους οι οποίοι την περίοδο 2007-2012 χρειάσθηκαν θεραπεία έπειτα από τροχαίο δυστύχημα.

Οι 56.422 από αυτούς (το 10,9%) είχαν υποστεί τραυματισμούς στο πρόσωπο, κυρίως στη μύτη και γύρω από αυτήν, με τα κατάγματα να είναι ο συχνότερος τραυματισμός.

bigstock 136624412

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Facial Plastic Surgery», πάνω από τους μισούς από όσους χτύπησαν στο πρόσωπο, δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας ούτε είχαν αερόσακο στο αυτοκίνητό τους, ενώ από τους υπόλοιπους το σχεδόν 6% είχαν μόνο αερόσακο, το 27% φορούσαν μόνο ζώνη ασφαλείας, και μόλις το 7% είχαν και τα δύο.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν φορούσαν ζώνη ούτε είχαν αερόσακο, όσοι είχαν αερόσακο είχαν κατά 18% μειωμένες πιθανότητες κατάγματος στο πρόσωπο και όσοι φορούσαν μόνο ζώνη ασφαλείας διέτρεχαν κατά 43% μικρότερο κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σκοτ Τσάιετ, που διδάσκει Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν, στο Μάντισον.

Ωστόσο όσοι χρησιμοποιούσαν και τα δύο προστατευτικά είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα προσώπου, πρόσθεσε.

Οι νεαροί άνδρες που δεν χρησιμοποιούσαν ή δεν είχαν εξοπλισμό ασφαλείας στα αυτοκίνητά τους ήταν πιθανότερο να τραυματισθούν στο πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης:

Ο δωδεκάλογος για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Σε πόσο χρόνο επουλώνεται ένα κάταγμα

Παιδί που δεν πίνει γάλα: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος