ΥΓΕΙΑ

Πότε η μικρή αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος μάς κάνει καλό

Σινάνη Αικατερίνη

Τα άτομα των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξάνεται ελαφρά από το φυσιολογικό βάρος σε χαμηλό υπέρβαρο κατά τη διάρκεια των 30 ετών της μέσης ενήλικης ζωής, έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάγματος στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πότε η μικρή αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος μάς κάνει καλό

Ο Zihao Xin, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της πορείας του ΔΜΣ κατά τη διάρκεια της μέσης ενήλικης ζωής με τον κίνδυνο κατάγματος στην τρίτη ηλικία.

Η ανάλυση περιελάμβανε στοιχεία από 1.772 συμμετέχοντες στη μελέτη Framingham Original Cohort Study.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την πορεία του ΔΜΣ της ομάδας 4 (φυσιολογικό έως ελαφρώς υπέρβαρο), η ομάδα 1 (υπέρβαρο που μειώθηκε σε φυσιολογικό βάρος) είχε υψηλότερο κίνδυνο για όλα τα κατάγματα μετά την ηλικία των 65 ετών (αναλογία κινδύνου, 2,22).

Σε μια δευτερεύουσα ανάλυση, παρατηρήθηκε παρόμοια εικόνα για τα κατάγματα των κάτω άκρων (λεκάνη, ισχίο, πόδι).

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης ενός σταθερού ΔΜΣ καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής για τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων στη μετέπειτα ζωή», ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας Douglas P. Kiel, του Ινστιτούτου για την Έρευνα της Γήρανσης Hinda and Arthur Marcus και του Hebrew SeniorLife στη Βοστώνη.

«Για τα υπέρβαρα άτομα, οι στρατηγικές για την αποφυγή της οστικής απώλειας κατά τη διάρκεια περιόδων απώλειας βάρους κατά τη μέση ενήλικη ζωή θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου κατάγματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω των πρόσφατων αυξήσεων στη χρήση των νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας» τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Osteoporosis International.