ΥΓΕΙΑ

Πόσο κινδυνεύετε από κάταγμα; Κάντε το τεστ μονοποδικής στήριξης και θα το διαπιστώσετε

Ένας από τους φόβους των ηλικιωμένων είναι η πτώση και το επακόλουθο κάταγμα που μπορεί να υποστούν λόγω της συνυπάρχουσας οστεοπόρωσης.

Πόσο κινδυνεύετε από κάταγμα; Κάντε το τεστ μονοποδικής στήριξης και θα το διαπιστώσετε

Η οστεοπόρωση είναι μια «ύπουλη» πάθηση που δεν προειδοποιεί αλλά γίνεται αισθητή από το κάταγμα που προκαλείται και τον πόνο που το συνοδεύει.

Τα κατάγματα από πτώση θεωρούνται κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης και γι΄ αυτό είναι συχνότερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άνδρες μεγάλης ηλικίας.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, 1 στις 3 γυναίκες και 2 στους 8 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τετραπλασιασμό των καταγμάτων του ισχίου τα επόμενα 50 χρόνια.

Τα περισσότερα κατάγματα συμβαίνουν μετά από μια απλή πτώση μέσα στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου.

Η αυξανόμενη συχνότητα καταγμάτων και συχνά θανάτων που συνδέονται με την αύξηση της ηλικίας είναι πολυπαραγοντική -μειωμένη φυσική κατάσταση, σαρκοπενία (απώλεια μυϊκής μάζας), ευθραυστότητα των οστών και γενική αδυναμία.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η ακινησία και το ιστορικό πτώσεων.

Δεν είναι όμως μόνο το γήρας που προκαλεί κάταγμα. Ναι μεν ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνεται με κάθε μονάδα μείωσης της οστικής πυκνότητας, αλλά η οστική πυκνότητα από μόνη της ως προγνωστικός παράγοντας κατάγματος, δεν είναι τόσο αξιόπιστη.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα, η φυσική κατάσταση και η ισορροπία μιας γυναίκας άνω των 75, που μετριέται με το τεστ μονοποδικής στήριξης (one leg standing test - OLST) σχετίζεται με σημαντικά μειωμένη πιθανότητα κατάγματος, ανεξάρτητα από την οστική της πυκνότητα.

Το συγκεκριμένο τεστ αφορά την ικανότητα μιας γυναίκας να στηριχθεί στο ένα πόδι χωρίς να χάσει την ισορροπία της για πάνω από 10 δευτερόλεπτα.

Αν στηριχτούμε μόνο στη μέτρηση της οστική πυκνότητας, η πιθανότητα κατάγματος μιας γυναίκας άνω των 75 στα επόμενα 4 χρόνια αυξάνεται, θεωρητικά, κατά 30-50%.

Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη που παρακολούθησε 2.405 γυναίκες ηλικίας 75–80 ετών για 3,5 έτη, διαπίστωσε ότι όσες είχαν χαμηλό σκορ <10sec, αδυνατούσαν, δηλαδή, να κρατηθούν για 10 δευτερόλεπτα στο ένα πόδι στο τεστ μονοποδικής στήριξης, είχαν τριπλάσια πιθανότητα κατάγματος ισχίου, 75% μεγαλύτερη πιθανότητα μείζονος οστεοπορωτικού κάταγματος και 61% μεγαλύτερη πιθανότητα για κάταγμα μη σπονδυλικών αρθρώσεων.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η φυσική μας κατάσταση παίζει εξίσου σοβαρό -αν όχι μεγαλύτερο- ρόλο από την ευρωστότητα των οστών ως προς το αν θα υποστούμε κάταγμα καθώς το σώμα γερνά.