ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ τέχνης ανοίγει τις πύλες του την 1η Οκτωβρίου στην Αθήνα. Το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία Nefele θα λάβει χώρα ταυτόχρονα στο Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη, στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256 και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου, για δεκαέξι ολόκληρες μέρες το κοινό με ελεύθερη είσοδο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, έκθεση φωτογραφίας, εργαστήρια, μουσικά events και ανοιχτές συζητήσεις. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή θα λάβουν μέρος πάνω από 600 καλλιτέχνες από 23 χώρες σε 68 διαφορετικές εκδηλώσεις, από 15 ελληνικούς και ξένους συνεργαζόμενους φορείς.

Ένα φεστιβάλ με πολλά πρόσωπα

Βασικοί στόχοι του φεστιβάλ, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, είναι η μεγαλύτερη δυνατή θεραπευτική αξιοποίηση της τέχνης και κυρίως η απενοχοποίηση, που αποτέλεσε και το βασικό κίνητρο για την πρωτοβουλία Nefele, δηλαδή η αντιμετώπιση του στίγματος προς όφελος των πασχόντων και της κοινωνίας ως συνόλου. Θα έλεγε κανείς ότι το Νefele θα αποτελέσει μία μαζική δημόσια εκδήλωση, που ευελπιστεί να ξορκίσει τον φόβο του να μιλήσει κάνεις δημόσια και ελεύθερα για το ψυχικό του πρόβλημα.

Αυτό το πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ στοχεύει ακόμη στην ανάδειξη του χώρου της ψυχικής υγείας σαν πεδίο δημιουργικής ανέλιξης. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ψυχική νόσος των μοντέρνων καιρών, η κατάθλιψη, θεωρείτο από τον Ιπποκράτη ως τον Αριστοτέλη αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής, της τέχνης και της ποίησης. Στον τελευταίο, μάλιστα, αποδίδεται ένα σύντομο κείμενο, το «Μελαγχολία και Ιδιοφυία», όπου εκεί ο μεγάλος φιλόσοφος αναρωτιέται: «Για ποιον λόγο όλοι όσοι έχουν αναδειχθεί εξαίρετοι στη φιλοσοφία ή στην πολιτική ή στην ποίηση ή στις τέχνες είναι εµφανώς µελαγχολικοί;». Η µελαγχολία, λέξη ελληνική, που αρχικά απαντάται στους αφορισμούς του Ιπποκράτη, φαίνεται πως ανέκαθεν όχι μόνο δεν εμπόδιζε τη δημιουργία, αλλά συνδεόταν μαζί της σε όλα τα επίπεδα τέχνης. Κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί ευκρινώς στο εν λόγω φεστιβάλ.

Διοργανωτές-υποστηρικτές

Το φεστιβάλ υλοποιείται από εταιρικό σχήμα οργανισμών που προέρχονται από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ –Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία. Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού έχει ο ελληνικός οργανισμός Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων ΕΔΡΑ. Είναι μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης από την ίδρυσή του το 2001. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών και παρέχει ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, φιλοξενίας σε οικοτροφεία, νομικών συμβουλών, έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης και άλλων υπηρεσιών τόσο σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όσο σε οικογένειες που έχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Το φεστιβάλ γίνεται υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Υγείας, Πολιτισμού, Παιδείας και Ανάπτυξης και με τη στήριξη των δήμων Δάφνης και Υμηττού.

Εγκαίνια

Τα εγκαίνια για τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Μπουζιάνη θα γίνουν στο αίθριο του Μουσείου, με τη συνοδεία μουσικού συνόλου, το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου στις 20.00, (Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη -Στάση Μετρό Αγ. Ιωάννης), ενώ τα εγκαίνια για τις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Χώρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα γίνουν την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου στις 20.00. Θα ακολουθήσει συναυλία των μουσικών σχημάτων Belleville – Johnie Thin Trio. (ΑΣΚΤ), Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης

Χρήσιμες πληροφορίες

Το αναλυτικό πρόγραμμα παρουσιάζεται στη σελίδα www.nefeleproject.eu. Δηλώσεις συμμετοχής για τις εκδηλώσεις ορισμένου αριθμού συμμετοχών μπορείτε να υποβάλετε στην πλατφόρμα eventbrite.com.