ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιρλανδία: Έφηβος εκδήλωσε το «σύνδρομο του εξορκιστή» (pics&vid)

Ιρλανδία: Έφηβος εκδήλωσε το «σύνδρομο του εξορκιστή» (pics&vid)

Ο Κάμερον Λίνζι από τη Βόρεια Ιρλανδία ήταν μέχρι πρότινος ένας έφηβος σαν όλους τους άλλους. Πλέον όμως η μητέρα του δηλώνει ότι είναι «δαιμονισμένος» και επικίνδυνος, αφού έχει ξεσπάσματα οργής και έχει επιτεθεί αρκετές φορές στην οικογένειά του με μαχαίρι.

Ο 14χρονος Κάμερον πάσχει από μια σπάνια νευρολογική πάθηση που οι ορισμένοι γιατροί αποκαλούν «σύνδρομο του εξορκιστή». Εκτιμάται ότι η κατάστασή του είναι αποτέλεσμα οστρακιάς, η οποία επήλθε λόγω λοίμωξης από βακτήριο και συγκεκριμένα από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

397ACC3200000578 3846830 image a 16 1476784151010

Ο Κάμερον έχει τραυματίσει αρκετές φορές τη μητέρα του, χτυπώντας τη με μανία στα πλευρά ή σπάζοντας τα δάχτυλα του χεριού της, ενώ εκδηλώνει και παραισθήσεις. Σε ένα από τα περιστατικά, νόμιζε ότι έβλεπε τον Αδόλφο Χίτλερ έξω από το παράθυρό του. Ο 14χρονος έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να βλάψει και τον εαυτό του, πέφτοντας επίτηδες από τις σκάλες ή βάζοντας τα χέρια του επάνω στα αναμμένα μάτια της κουζίνας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.

O Κάμερον άρχισε να εκδηλώνει τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα το 2013. Είχε έντονες κρίσεις άγχους και τικ, όμως τότε οι γονείς του πίστεψαν ότι απλώς πιέζεται στο σχολείο. Μέσα σε λίγους μήνες, έγινε εξαιρετικά επιθετικός και το άγχος του επιδεινώθηκε.

Όταν οι γονείς του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, η πρώτη διάγνωση υπέδειξε σύνδρομο Τουρέτ ταχείας έναρξης. Οι γιατροί όμως εντόπισαν στη συνέχεια αυξημένη παρουσία των βακτηρίων του στρεπτόκοκκου στο αίμα του κι έτσι διέγνωσαν το σπάνιο σύνδρομο PANDAS (παιδιατρικές αυτοάνοσες νευροψυχιατρικές διαταραχές που σχετίζονται με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις). Το σύνδρομο PANDAS είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του ανοσοποιητικού να εξουδετερώσει τη λοίμωξη, καταστρέφοντας παράλληλα εγκεφαλικά κύτταρα με δομή παρόμοια με αυτή του παθογόνου μικροοργανισμού.

Ο Κάμερον μπαινοβγαίνει τα τελευταία τρία χρόνια στα νοσοκομεία για να βρεθεί θεραπεία για τα συμπτώματά του. Οι γιατροί τού αφαίρεσαν τις αμυγδαλές –αφού τα βακτήρια εγκαθίστανται συχνά εκεί– και του χορήγησαν θεραπεία με αντισώματα για να αποτρέψουν τις κρίσεις, όμως τα συμπτώματα παραμένουν και μάλιστα εντείνονται κάθε φορά που αρρωσταίνει.

397ACC3B00000578 3846830 image a 19 1476784393846

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο Κάμερον δεν σταματούν στο άγχος και στη βία. Εκδηλώνει ισχυρούς πόνους στο κεφάλι, τάσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και προβλήματα μνήμης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), το σύνδρομο PANDAS αποκαλείται από ορισμένους ειδικούς «σύνδρομο του εξορκιστή» λόγω των τάσεων βίας και των χαρακτηριστικών κινήσεων συστροφής του σώματος που κάνουν οι ασθενείς. Θεωρείται αποτέλεσμα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, με τα υπεύθυνα βακτήρια να «κρύβονται» αρχικά από το ανοσοποιητικό, αφού μιμούνται τη λειτουργία των υγιών κυττάρων. Όταν πια το ανοσοποιητικό τα εντοπίσει, αντιδρά σε αυτά παράγοντας αντισώματα. Επειδή όμως δεν γίνεται σωστά η διάκριση ανάμεσα στα βακτήρια και στα υγιή κύτταρα, τα αντισώματα καταστρέφουν και τα δύο.

Δείτε κι αυτό:

Το σοκ των γιατρών όταν γνώρισαν την 38χρονη «Ραπουνζέλ» (εικόνες)

Μπανγκλαντές: 12χρονη πάσχει από το «Σύνδρομο του Λυκανθρώπου» (φωτογραφίες)