ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Burn out: Οι νοσηλευτές του Κουντουριώτειου στο ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο, αντιστέκονται μέσω της τέχνης

Μέσω της τέχνης αντιστέκεται στο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης που βιώνει, το νοσηλευτικό προσωπικό του Κουντουριώτειου τμήματος στο ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο.

Burn out: Οι νοσηλευτές του Κουντουριώτειου στο ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο, αντιστέκονται μέσω της τέχνης

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) ορίζεται ως η σωματική κόπωση και η ψυχοσυναισθηματική εξουθένωση των εργαζομένων, όπως αναφέρουν οι νοσηλευτές σε ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:

Χαρακτηρίζεται από μια μακροπρόθεσμη αντίδραση του οργανισμού στο επαγγελματικό stress, συμπαρασύροντας και ενεργοποιώντας όλους τους νευροφυσιολογικούς, ενδοκρινικούς, συμπεριφορικούς και ψυχοσυναισθηματικούς μηχανισμούς του άγχους.

Το 1/3 των νοσηλευτών σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζουν συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης ενώ ο κίνδυνος για εμφάνιση ψυχικών διαταραχών στη συγκεκριμένη ομάδα είναι πολύ μεγάλος.

Έρευνα των Hannigan και συν. (2004) βρήκε ότι πάνω από το μισό ψυχιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό παρουσίαζε έντονα σημάδια συναισθηματικής εξάντλησης από την εργασία του.

Το προσωπικό του «Κουντουριώτειου» στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το σύνδρομο:

- Βρίσκει αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου του.
- Αποφεύγει την απομόνωση και ζητάει την συμπαράσταση και υποστήριξη των συναδέρφων του.
- Προσφέρει όσο δύναται χρόνο στον εαυτό του εκφραζόμενο δημιουργικά και καλλιτεχνικά σε διαφορετικούς τομείς.
- Ανατροφοδοτείται συναισθηματικά με κοινές εκδηλώσεις και εξόδους διασκέδασης.
- Επιμορφώνεται και εκπαιδεύεται διαρκώς με δική του πρωτοβουλία και θέληση.

Έτσι, την Τετάρτη 19 Οκτώβρη το προσωπικό του τμήματος (στην συντριπτική του πλειοψηφία νοσηλευτικό) εξέθεσε σε πλήθος συναδέλφων, συνεργατών και επισκεπτών στον προθάλαμο του αμφιθέατρου στο Ψ.Ν.Α "Δρομοκαΐτειο" μία σειρά από έργα, τους τρόπους άμυνας και κυρίως αντίστασής του στην επαγγελματική εξουθένωση - όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι νοσηλευτές- θέλοντας να δηλώσει πως μάχεται κατά αυτής και υπέρ της βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει...ΑΚΟΜΑ!!!!

5
3

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΣΟΝΟΠ: Έρχονται νέες μειώσεις στους μισθούς των νοσηλευτών