ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαγνωστικό «εργαλείο» με βάση τους βιοδείκτες, ιδανικό για παιδικούς όγκους

Ένα σύγχρονο προγνωστικό και διαγνωστικό «εργαλείο» βάσει βιοδεικτών για εγκεφαλικούς όγκους παιδιών χωρίς τη διενέργεια βιοψίας, παρουσίασε στο συνέδριο Γενετικής και Γηριατρικής Genedis 2016 στη Σπάρτη, ο καθηγητής Θεόδωρος Αρβανίτης που ηγείται του Institute of Digital Healthcare του πανεπιστημίου του Γουόρικ (Warwick) στη Μ. Βρετανία.

Διαγνωστικό «εργαλείο» με βάση τους βιοδείκτες, ιδανικό για παιδικούς όγκους

Το μη επεμβατικό «εργαλείο» βασίζεται στη χρήση μεταβολικών πρωτεινών ως βιοδεικτών και αποτελεί ένα συνδυασμό φασματοσκοπικών μεθόδων με μεθόδους διάχυσης και ανάλυσης υφής της εικόνας του καρκινικού ιστού.

O στόχος είναι η πολλαπλή απεικόνιση του όγκου με φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Spectroscopy – MRS), ανατομικών και μορφολογικών εικόνων απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Imaging - MRI) και με χρήση τεχνικών μοριακής διάχυσης (Diffusion weighted MRI).

Σε αυτή την απεικονιστική σταδιοποίηση του όγκου μπορεί να προσδιοριστεί η βιοχημική του σύσταση και το μεταβολικό του προφίλ χωρίς βιοψία. Οι πληροφορίες αυτές εμπλουτίζονται περαιτέρω με στατιστικές μεθόδους ανάλυσης των εικόνων για την επίτευξη ολικού χαρακτηρισμού παιδιατρικών όγκων του εγκεφάλου όσον αφορά την διάγνωση και την πρόγνωση της ασθένειας. Η καινοτόμος μεθοδολογία αυτή βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η διαχείριση της ασθένειας από τις ογκολογικές ομάδες θεραπευόντων ιατρών και κλινικών επιστημόνων σε παιδιατρικά κέντρα θεραπείας καρκίνου.

Τα αποτέλεσματα αυτής μη επεμβατικής τεχνολογίας έχουν θετική επίπτωση στην βελτιστοποίηση των ολικών ποσοστών επιβίωσης από παιδιατρικούς καρκίνους. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο καρκινικός όγκος είναι σπάνιος στα παιδιά, εν τούτοις είναι η πιο συχνή αιτία παιδικών θανάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Οι θάνατοι από καρκίνο του εγκεφάλου ξεπέρασαν τους θανάτους από λευχαιμία στα παιδιά

Πρόωρα γερασμένοι νιώθουν όσοι έχουν επιβιώσει από παιδιατρικό καρκίνο