ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι θάνατοι από καρκίνο του εγκεφάλου ξεπέρασαν τους θανάτους από λευχαιμία στα παιδιά

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, η λευχαιμία δεν είναι πια η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στα παιδιά ηλικίας ενός έως 19 ετών. Τη «σκυτάλη» έχει πάρει πλέον ο καρκίνος του εγκεφάλου.

Οι θάνατοι από καρκίνο του εγκεφάλου ξεπέρασαν τους θανάτους από λευχαιμία στα παιδιά

Το θετικό νέο είναι βέβαια ότι όλοι οι παιδιατρικοί καρκίνοι εμφανίζουν πτωτική τάση μετά τα μέσα της δεκαετίας του '70.

«Η αλλαγή από τη λευχαιμία στον καρκίνο του εγκεφάλου ως κυριότερη αιτία θανάτου είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στην ιστορία του παιδικού καρκίνου, καθώς η λευχαιμία ήταν έως πολύ πρόσφατα η νούμερο ένα αιτία θανάτου» δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης, δημογράφος Σάλι Κέρτιν.

bigstock child with cancer 52748449

Από κοινού, ο καρκίνος του εγκεφάλου και η λευχαιμία ευθύνονται για πάνω από τους μισούς θανάτους παιδιών από καρκίνο. Ωστόσο, ενώ το 1999 έξι στους 20 θανάτους οφείλονταν στη λευχαιμία και περίπου πέντε στους 20 στον καρκίνο του εγκεφάλου, σήμερα η αναλογία αυτή έχει αντιστραφεί.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις προόδους που έχουν σημειωθεί στη θεραπεία της λευχαιμίας, ενώ το ίδιο δεν έχει συμβεί εξίσου στην περίπτωση του καρκίνου του εγκεφάλου, ιδίως ορισμένων όγκων.

Διαβάστε επίσης:

Η φωτογραφία της ημέρας: Μπαμπάς και γιος παλεύουν μαζί ενάντια στον καρκίνο

Το τραγικό παιχνίδι της τύχης για 7χρονο δωρητή μαλλιών