ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» από το ΕΚΠΑ, με στόχο τις ευάλωτες ομάδες

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η αλληλεγγύη και η αφιλοκερδής βοήθεια στους συνανθρώπους αποτελεί επιτακτική ανάγκη τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας, ενώ παράλληλα δίνει στον καθένα μας την ικανοποίηση του να προσφέρει δύναμη και στήριξη σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» από το ΕΚΠΑ, με στόχο τις ευάλωτες ομάδες

Το έργο “Υγεία για Όλους” το οποίο θέτει υπό την αιγίδα του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενο με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών.

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άποροι/ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, ρομά, κάτοικοι ορεινής Θράκης, Πομάκοι), αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Στόχος του προγράμματος είναι μία κοινωνία στην οποία όλες οι «Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες» θα έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από το νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, την αγορά εργασίας και θα ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου. Με γνώμονα όλα τα παραπάνω δημιουργήθηκε το “Υγεία για Όλους”, ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, για την προάσπιση της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι ενδεικτικές δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα , είναι:

- Κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμοί και οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά, Γυναικολογική εξέταση: μαστογραφία – testpap, κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος).
- Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης- προώθηση αυτών σε Μονάδες Υγείας.
- Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο.
- Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης επιστημονικών δεδομένων, βάσει της αρχής open data.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με κινητή γυναικολογική μονάδα με ενσωματωμένο μαστογράφο η οποία παραχωρήθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου και το Π.Ν. Ιωαννίνων.

Τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO chair για την εφηβική ιατρική και υγεία.

Επίσης παρέχεται η υποστήριξη:

- Του Υπουργείου Υγείας
- Του Υπουργείου Εργασίας -Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Του KEΣΥ
- Της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
- Των Επιστημονικών φορέων

Στο σχέδιο δράσης συμμετέχουν εθελοντικά περισσότεροι από 100 πανεπιστημιακοί ιατροί και ιατροί ΕΣΥ και 40 επιστημονικοί φορείς. Το πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» είναι υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Επιτροπής Εμβολιασμών, της Έδρας UNESCO για την Εφηβική Υγεία και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος είναι ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Χρούσος και συντονιστές είναι οι κ.κ. Ελένη Σωτηροπούλου, Σοφία Καλανταρίδου, Ελευθέριος Θηραίος και Έφη Κούκκου.