ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η παρηγορητική φροντίδα δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών

Η παρηγορητική φροντίδα δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών

Η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να ανακουφίσει το βάρος που μια σοβαρή ασθένεια δημιουργεί σε ασθενείς και συγγενείς, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι μπορεί επίσης να παρατείνει τη ζωή των ασθενών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα –την πρώτη του είδους της– με υπεύθυνο έναν Ελληνοαμερικανό επιστήμονα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντίο Καβαλλιεράτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, αξιολόγησαν στοιχεία από 43 κλινικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά πάνω 12.700 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 67 έτη, οι οποίοι είχαν κάποια σοβαρή πάθηση (κυρίως καρκίνο), καθώς και 2.500 συγγενείς τους.

bigstock Nurse Giving Senior Male Medic 92384702

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όσοι ασθενείς λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερα συμπτώματα, σε σχέση με όσους δεν έχουν ανάλογη φροντίδα. Όμως η παρηγορητική φροντίδα δεν φαίνεται να έχει θετική επίδραση στο πόσο θα ζήσει ο ασθενής.

«Δεν βρήκαμε καμία συσχέτιση. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην παρηγορητική φροντίδα και στον χρόνο έως τον θάνατο» δήλωσε ο δρ Καβαλλιεράτος.

Έως σήμερα η σχέση παρηγορητικής φροντίδας και χρόνου επιβίωσης παρέμενε ένα αμφισβητούμενο θέμα. Ορισμένες μεμονωμένες μελέτες παλαιότερα είχαν δείξει ότι πιθανώς η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ασθενούς κατά μερικούς μήνες, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η νέα μελέτη. Ασφαλώς όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο για μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου ζουν περισσότερο όταν τελειώνει η ζωή τους στο σπίτι τους