ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε τα επίπεδα ρύπανσης πάνω από την πόλη σας! - Διαδραστικός χάρτης

Οκτώ χιλιάδες επίγειες συσκευές παρακολούθησης «επιστρατεύτηκαν» προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα. Το AirVisual Earth αποτελεί εγχείρημα δύο Γάλλων επιστημόνων με έδρα το Πεκίνο και συνοδεύεται από έναν εντυπωσιακό διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει σε καθέναν από εμάς να δει σε πραγματικό χρόνο ποια είναι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον τόπο διαμονής του.

Δείτε τα επίπεδα ρύπανσης πάνω από την πόλη σας! - Διαδραστικός χάρτης

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ποσοστό 92% του πληθυσμού του πλανήτη αναπνέει κακής ποιότητας αέρα και εκτιμάται ότι σε παγκόσμια κλίμακα η ρύπανση του αέρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ευθύνεται για επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Στόχος των Γάλλων επιστημόνων είναι να ενεργοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρωπότητα αλλά και στον ίδιο τον πλανήτη.

Μπορείτε να δείτε κι εσείς τον αθόρυβο δολοφόνο που ονομάζεται ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα από τον παρακάτω διαδραστικό χάρτη. Περιηγηθείτε σε κάθε γωνιά του πλανήτη περιστρέφοντας τη Γη και κάνοντας ζουμ στη χώρα και στην πόλη που θέλετε.

Ο χάρτης αποτυπώνει λεπτομερώς τις καιρικές συνθήκες και, με τη βοήθεια χρωματικού κώδικα, τις συγκεντρώσεις μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) που εισχωρούν με την εισπνοή στον οργανισμό και φτάνουν ως τους πνεύμονες και την καρδιά. Οι περιοχές που αποτυπώνονται με κόκκινο χρώμα είναι οι πιο μολυσμένες, ενώ όσες καταγράφονται με πράσινο είναι πιο ασφαλείς. Βέβαια, οι επιστήμονες έχουν πολλάκις επισημάνει ότι τα σωματίδια PM2.5 δεν είναι ασφαλή ούτε σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις και συνδέονται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών, αναπνευστικών νοσημάτων και καρκίνου.

Δείτε κι αυτό:

Διαδραστικός χάρτης: Προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα του κόσμου