ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: 2.500 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα κατοίκους του πλανήτη αναπνέουν μολυσμένο αέρα στις πόλεις που ζουν, με συνέπεια 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΠΟΥ: 2.500 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Στην Ελλάδα 2.500 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εγκεφαλικά εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Άλλα 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν επειδή αναπνέουν συνεχώς μολυσμένο αέρα μέσα στα σπίτια τους (π.χ. από ξυλόσομπες).

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν πιο μολυσμένο αέρα απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένες, αλλά «η ρύπανση προσβάλλει πρακτικά όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε η κυρία Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, παρουσιάζοντας νέα έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού για την ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.

«Είναι ένα θέμα δημοσίας υγείας και η αντιμετώπισή του είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να θεωρείται ο αέρας καθαρός σε μία περιοχή, ο ετήσιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μg/m3.
Το όριο αυτό αφορά όλα τα PM διαμέτρου 10 μικρονίων (PM10) και κάτω, και έχει θεσπιστεί επειδή τα σωματίδια αυτά μπαίνουν με την αναπνοή στον οργανισμό και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.
Ειδικότερα, για τα PM10 είναι 20 μg/m3 ενώ για τα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μg/m3.
Ωστόσο στη χώρα μας η μέση ετήσια συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι 34 μg/m3, όπως έδειξαν μετρήσεις σε δέκα περιοχές της χώρας (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Πειραιάς, Αθήνα, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα), σύμφωνα με τη νέα έκθεση.
Η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM10 (26 μg/m3) καταγράφηκε στη Σίνδο και η μεγαλύτερη (42 μg/m3) στη Λυκόβρυση. Αντίστοιχα, η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 (8 μg/m3) καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και η μεγαλύτερη (16 μg/m3) στη Λυκόβρυση.

Με βάση αυτές τις μετρήσεις και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι 2.500 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων.

Η νέα έκθεση βασίσθηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 3.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Όπως έδειξε, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα ποιότητας του αέρα είναι χειρότερα από αυτά που θέτει ο ΠΟΥ.

Το σχεδόν 90% των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, με σχεδόν δύο στους τρεις να καταγράφονται στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Το 94% των θανάτων οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ τα υπόλοιπα σε βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις στις οποίες αυξάνει την ευπάθεια η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην πραγματικότητα, «η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σιωπηρός δολοφόνος διότι παρότι δεν την βλέπουμε πάντοτε, αποτελεί αιτία μερικών πολύ συνηθισμένων ασθενειών» σημειώνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ στην έκθεσή τους.

Έτσι, το 36% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 35% των θανάτων από ΧΑΠ, το 34% των θανάτων από εγκεφαλικό και το 27% των θανάτων από καρδιοπάθεια οφείλονται στην ρύπανση, εκτιμά.

Διαβάστε επίσης:

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ανεβάζει σάκχαρο και χοληστερόλη, αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθούν νεκρά μωρά

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη