ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η νέα αναίμακτη τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου σε Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εργασίες του συνεδρίου «MAST3 Conference in Arthroplasty Surgery», που διοργανώνει η Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το φετινό MAST3, το οποίο είναι αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό συνέδριο με διεθνείς συμμετοχές, τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, της Ευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου.

Η νέα αναίμακτη τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου σε Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη

Η βασική θεματική της φετινής διοργάνωσης εστιάζει στις επανεγχειρήσεις ισχίου και γόνατος, που αποτελούν δύσκολες κλινικές περιπτώσεις στον τομέα της Ορθοπαιδικής.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και την κλινική πράξη της χειρουργικής των τεχνητών αρθρώσεων. Μεταξύ αυτών είναι και η νέα τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου μικρής επεμβατικότητας (direct superior approach), που έχει ήδη εφαρμοστεί σε 200 περιστατικά σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. «Η νέα αυτή προσπέλαση έχει εξαιρετική προσβασιμότητα στο σώμα, ελάχιστη αιμορραγία και πόνο και διασφαλίζει την ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενή. Επιπλέον, είναι εύκολη στην εκμάθησή της, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να χρησιμοποιήσει όποια πρόθεση κρίνει κατάλληλη και να αντιμετωπίσει άμεσα τυχόν διεγχειρητικές επιπλοκές», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, ΓΓ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ, Λευτέρης Τσιρίδης.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 13.00, θα γίνει η πρώτη διεθνής παρουσίαση του «Virtual Reality in Orthopaedics», ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού εργαλείου που σχεδίασε η ελληνική ομάδα “ovid VR”, στην οποία συμμετέχουν γιατροί και σχεδιαστές λογισμικού.

Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι και οχτώ καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας και δύο πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου. Η φετινή διοργάνωση συνδυάστηκε με το 1ο European Travelling Fellowship της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε δύο διακεκριμένους νέους ειδικούς να ταξιδεύσουν σε εξειδικευμένα κέντρα.

Οι εργασίες του συνεδρίου, που ολοκληρώνονται στις 4 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνουν και τρία workshops για την αναθεώρηση γόνατος και ισχίου και για την επέμβαση ισχίου.

Το MAST3 χρηματοδοτήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου με τα έσοδα να χρηματοδοτηθεί η έρευνα, η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Πότε και γιατί χειρουργείται;

Κίνδυνος για την υγεία, τα μεταλλικά εμφυτεύματα ισχίου, σύμφωνα με την ΕΕ