ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κρίσιμος ρόλος του Παιδιάτρου στην ελληνική οικογένεια στα χρόνια της κρίσης

Ο επαναπροσδιορισμός της στάσης όλων έναντι της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να βιώνει η Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως των παιδιάτρων, οι οποίοι καλούνται να υπερβούν τα όρια της ειδικότητάς τους και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και συμβουλευτικά στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους που δοκιμάζονται από την κρίση, είναι το κλειδί για να εξασφαλιστεί ότι τα Ελληνόπουλα, το μέλλον της χώρας μας, θα μεγαλώσουν με υγεία και ισορροπία, συμβάλλοντας έτσι σε μια καλύτερη αυριανή κοινωνία.

Ο κρίσιμος ρόλος του Παιδιάτρου στην ελληνική οικογένεια στα χρόνια της κρίσης

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης με τίτλο «Η Παιδιατρική στην Ελλάδα της κρίσης», που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ με τη συνεργασία της UNESCO, του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Galenica, κι όπως δήλωσε η συνιδρύτρια και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Μένια Κουκουγιάννη «η στάση ευθύνης και η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς της Galenica αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού στηρίζει και ενισχύει δράσεις που υπενθυμίζουν την σπουδαιότητα της φροντίδας των παιδιών για την επιτυχή επιβίωση της κοινωνίας εν μέσω κρίσης».

«Ο καθένας μας έχει τη μικρή δύναμη να αλλάξει κάτι, αν όμως όλοι μαζί αθροίσουμε τις δυνάμεις μας τότε μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα», τόνισε ο συνιδρυτής της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Γιάννης Λιάρος, υποδεχόμενος στην εκδήλωση τους εκπροσώπους της παιδιατρικής κοινότητας.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γεώργιος Χρούσος, Διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Έδρας Unesco Εφηβικής Υγείας & Ιατρικής, ο οποίος είχε την επιμέλεια και το συντονισμό του επιστημονικού σκέλους της εκδήλωσης, επισήμανε ότι «η ανθρώπινη ανάπτυξη, που ξεκινά ήδη από τη φάση της κύησης και κορυφώνεται στα πρώτα 2 έτη της ζωής, αποτελεί το κλειδί για τη σωστή κοινωνική ενσωμάτωση του ατόμου και την προσωπική του ευδαιμονία, αλλά και για την επιτυχημένη πολύπλοκη ισορροπία μιας κοινωνίας», αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία της φροντίδας της υγείας των παιδιών.

Όπως είπε ο ίδιος, στην Ελλάδα της κρίσης «ο παιδίατρος πέρα από τα όρια της ειδικότητάς του, οφείλει να δείξει τη συμπόνοια του, να εξασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση των γονέων, ξεκινώντας από τη γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα πριν ακόμα μείνει έγκυος, και να λειτουργήσει ως οικογενειακός σύμβουλος, ένας θεσμός που έχει δραματικά περιοριστεί λόγω της κατακερμάτισης της ιατρικής σε πολλές ειδικότητες και τη σχεδόν εξαφάνιση του οικογενειακού γιατρού». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «πρέπει να γυρίσουμε στις πανανθρώπινες αξίες που περιγράφηκαν εναργέστατα από τους προγόνους μας και που αποτελούν κεντρικό πυλώνα της ελληνικής παιδείας, και να εκφράσουμε τις δημιουργικές, ηθικές δυνάμεις που έχουμε εκ φύσεως μέσα μας».

Στο επιστημονικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η κυρία Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μίλησε για την οικογένεια στη δίνη της κρίσης, ο κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ο οποίος αναφέρθηκε στο παιδί στη δίνη της κρίσης και την σημασία της σωματικής και της ψυχικής υγείας ενός παιδιού, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», η οποία αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της παιδείας στην αντιμετώπιση της κρίσης, η κυρία Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», η οποία αναφέρθηκε στα φαινόμενα κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, και ο κ. Αντώνης Καττάμης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής και Υπεύθυνος της Μονάδας Αιματολογίας-Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ο οποίος μίλησε για το παιδί με καρκίνο και στις σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται στη θεραπεία.

Πηγή αισιοδοξίας αποτέλεσε και η μουσική παράσταση που ακολούθησε με τίτλο «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ» με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τη Δέσποινα Ολυμπίου και την Παιδική- Νεανική χορωδία Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό την Διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ και μουσική επιμέλεια Μανώλη Γεωργοστάθη.

Οι καλλιτέχνες και τα παιδιά ταξίδεψαν το κοινό με όχημα τραγούδια εμβληματικά που έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας τον μουσικό πολιτισμό της πατρίδας μας. Να σημειωθεί ότι όλοι οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στον σκοπό της εκδήλωσης που ήταν η ανιδιοτελής στήριξη όλων των παιδιών και ειδικά εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.